Угорська Népszabadság: Фірташ і Гайдук конкурують в Угорщині?

Угорська Népszabadság: Фірташ і Гайдук конкурують в Угорщині?

Понеділок, 16 липня 2007, 17:28 -
Під час візиту на початку тижня до Угорщини український президент Віктор Ющенко говорив про можливість збудування газосховища, об’ємом один мільярд кубічних метрів, у прикордонному регіоні на межі з Угорщиною. Окрім того, велися узгодження в питанні буді
Під час візиту на початку тижня до Угорщини український президент Віктор Ющенко говорив про можливість збудування газосховища об’ємом один мільярд кубічних метрів у прикордонному регіоні на межі з Угорщиною. Окрім того велися узгодження в питанні будівництва газопроводу, що сполучатиме газосховище з однією газовою електростанцією в Угорщині.

Більш точні деталі не прозвучали, однак Ференц Дюрчань, як і під час свого березневого візиту український прем’єр Віктор Янукович – усе це підтвердили.

За інформацією нашого видання, політики мовою алегорії описали електростанцію, яку планує Ласло Капої (бізнесмен, котрий, як стверджується, має зв’язки з Віталієм Гайдуком, співвласником корпорації Індустріальний Союз Донбасу – "ЕП") збудувати у Вашарошнамені. Сімдесятип’ятирічний політик-підприємець (у 80-і роки він був міністром промисловості, на даний момент підприємець, голова Угорської соціал-демократичної партії, член парламентської фракції Угорської соціалістичної партії (УСП), найбагатший депутат парламенту) на запитання нашого видання підтвердив: з метою забезпечення пальним електростанції потужністю 234 мегават, запуск в експлуатацію якої планується у 2009 році, у поселенні Богорадчани поблизу угорського кордону буде зведено газосховище об’ємом один мільярд кубічних метрів. Електростанція і газосховище будуть сполучені газопроводом. Для забезпечення стабільної роботи електростанції в рік вистачить 350 мільйонів кубічних метрів газу.

Він зауважив, що не має намір брати участь у будівництві газосховища (експерти можливим потенційним інвестором вважають кампанію "МОЛ", однак по цьому питанню нам не вдалось отримати інформації від компетентного представника фірми). Ласло Капої "прояснив" ще одне питання, яке ось уже кілька днів не сходить з порядку денного в пресі.

За його словами, керівники австрійської компанії "Meinl International Power" (MIP) , коли заявили про намір спільно з компанією "Угорська електромережа", що перебуває у власності угорської держави, приєднатись до інвестиційного проекту з будівництва газової електростанції потужністю 230 МВт і кошторисом 40 мільярдів форинтів у дольовій участі – 49 відсотків, то мали на меті саме електростанцію, плановану звести у Вашарошнамені. (Фірма "Угорська електромережа" не захотіла коментувати інформацію преси).

Реклама:

На даний момент поки що ні фірма "МВМ", ні компанія "МІР" не є власниками нового проекту: в його реалізації бере участь лише фірма "System Consulting".Однак фактом є і те, що вище згадувані обидві компанії "виявили" бажання приєднатись до проекту, про що ведуться серйозні переговори, як сказав Ласло Капої.

Ласло Капої одночасно додав, що в питанні дольової участі ще не досягнуто домовленості, але впевнено може підтвердити, що він і надалі прийматиме участь в реалізації проекту. Він також підтвердив, що нова електростанція планує укласти довгостроковий договір з "Угорською електромережею" по закупівлі електроенергії і після лібералізації ринку електропостачання, що відбудеться наступного року. Відповідаючи на наше запитання зауважив, що не має намір користуючись можливостями вільного ринку укладати договір з іншою крупною фірмою електропостачання замість кампанії "Угорська електромережа". Причина цього полягає в тому, що його фірма має злагоджене, багаторічне співробітництві з угорською кампанією.

Уже й тому добре було б, якщо б політики більш чітко формулювали свої заяви, бо ж проект, згадуваний під час переговорів на вищому рівні майже один до одного схожий і до іншого інвестиційного проекту, пов’язаного з газовою електростанцією також в області Саболч-Сатмар-Берег, однак за ним стоїть українська фірма.

ТОВ "Ефес" кілька тижнів тому заявив, що газове постачання електростанції потужністю 2400 МВт, будівництво якого планується в період між 2011-2013 роками, буде здійснюватиметься по власному газопроводу з українського газосховища, об’ємом три мільярди кубічних метрів. (Потужність цієї електростанції майже у десять разів перевищує потужність електростанції, планованої Капої. До того ж, за інформаціями, стосунки між власником цього проекту і Капої далеко недружелюбні).

Прес-секретар фірми "Ефес" Борис Шестаков для нашого видання сказав, що вірогідно під час угорсько-українських переговорах мова йшла не про їхній проект. Свій проект вони узгоджували не з президентом, а з прем’єр-міністром, і в переважній більшості з державним підприємством по експлуатації української мережі газопроводів і газосховищ, - доповнив прес-секретар (головний власник фірми "Емфес" Дмитро Фірташ в розстановці українських політичних сил більш близький до прем’єр-міністра Віктора Януковича, ніж до президента).

Отже, як не дивно, але дві конкурентні фірми мають намір за одним і тим самим напрямком прокласти два різних газопроводи. До того ж, і компанія "МОЛ" заявила про наміри розширити мережу газопроводу "Братство" , який постачає газ до нашої країни через Україну. Однак обидві сторони заявили, що до цієї мережі вони не мають намір приєднатись.

Заяву Віктора Януковича щодо експорту електроенергії з України до Угорщини можна читати в різному тлумаченні. Загальновідомо, що Ласло через свої фірми з 1994 року ввозить 350 МВт електроенергії, що виробляється на Бурштинській електростанції, і вартість якої дешевша, ніж ціна електроенергії, виробленої в Пакшській АЕС, яка в Угорщині вважається найдешевшою.

В останні роки українські політичні кола неодноразово висловлювали свою невдоволеність надто низькою ціною електроенергії, виробленої на Україні. Капої зі свого боку заявив: у нього договір, терміном до 2015 року. На початку року появилася конкуренція в особі фірми "Емфес", яка має українські корені, однак її вихід виявився безуспішним. Президент України на запитання з приводу цього відповів таким чином: "у майбутньому може відбутись що завгодно".

Ласло Капої для нашого видання підтвердив: він вимагає дотримання умов договору. Переговори щодо ціни на договірній основі щойно розпочалися, - доповнив Капої. На наше запитання, яким чином буде інтегруватись цей імпорт, який для нас звісно є набагато сприятливішим, в систему енергопостачання після лібералізації ринку у 2008 році, він відповів, що з "Угорською електромережею" його компанія має також довгостроковий договір терміном до 2015 року.

Розторгнення договору чи перегляд його умов поки що не порушувалось жодною з договірних сторін. (Під тиском Європейського Союзу "Угорська електромережа" ініціювала переукладення усіх довгострокових договорів, які вона уклала з угорськими приватними електроенергетичними постачальниками).

На переговорах на найвищому рівні порушувались і питання будівництв міні-електростанції, що також пов’язується з іменем Ласло Капої.

В певній мірі висить в повітрі і така заява, за якою Україна готова забезпечити Угорщини потужність газосховищ об’ємом 30 мільярдів кубічних метрів (цей обсяг покриває обсяги споживання газу нашої країни на цілі два роки). Наші вітчизняні політики ніби-то уже зобов’язалися перед іншим проектом – газосховищем потужністю десять мільярдів кубічних метрів, який будуватиметься спільними зусиллями угорською фірмою "МОЛ" та російським "Газпромом".

Щоправда, реалізація цього капітального будівництва ще не певна, однак в будь-якому разі вище згадувані проекти на перший погляд, здається, є конкурентними для нього. Прес-секретар уряду Давід Дароці спростував ці твердження. Він для нашої газети заявив, що першочергова ціль уряду – забезпечити стабільне постачання газу в країні. В інтересах цього із залученням експертів вивчаються усі можливі варіанти. На сьогодні рішень по жодному з них не прийнято, - додав прес-секретар.

Експерти більш доцільним вважають, якщо б уряд головну увагу акцентував передусім на реалізацію угорсько-російського проекту "МОЛ"-"Газпром": збудування крупного газосховища на території Угорщини більш сприятливим є як і з огляду забезпечення стабільного газопостачання, так і цінових аспектів складування запасів і їх транспортування.

До того ж, заява щодо цього проекта прозвучала раніше, ніж пропозиція України. Саме у нашої східної сусідки виникли на початку минулого року проблеми із газопостачанням, які внесли невпевненість і в поставках для Угорщини. Щоправда, інші зауважують, саме тому вживаються всі можливі заходи аби аналогічна ситуація не повторилася. Це підтверджує і минулорічна зима.

У фірмі "МОЛ" не змогли представити для нас ніякої інформації з цього приводу, однак джерела, близькі до "Газпрому" підтвердили: проект будівництва спільного газосховища живе. Експерти також зауважують, що паралельно, з огляду забезпечення стабільності в газопостачанні, доцільно кілька сот мільйонів кубічних метрів газу зберігати додатково і в українських газосховищах поблизу угорського кордону, обсяги якого можна б використати у випадку виникнення проблем із поставками з Росії.

"МОЛ" і "OMV" можуть мати спільний бізнес

"Австрійська фірма "OMV" цікавиться усіма проектами по будівництву газосховищ", - це сформулював для нашого видання прес-секретар австрійського підприємства Томас Хуммер. На сьогодні австрійська фірма є власником 18,6 відсотків акцій угорської фірми "МОЛ". Приводом для нашого запитання стали чутки про те, що ніби-то "OMV" має намір придбати частину газосховища, будівництво якого планується фірмами "МОЛ" і "Газпром" у південному регіоні Угорщини. Однак про цей конкретний план прес-секретар не знав нічого.

Він спростував чутки про те, що у випадку укладення такої угоди фірма "OMV" розплачуватиметься щойно придбаними акціями "МОЛ". Також спростував інформацію про те, що "OMV" ніби-то має намір придбати долю в газопроводі "Голубий потік" що також пов’язаний з "Газпромом" і який за планами саме через Угорщину прямуватиме до Австрії. (Якщо цей проект реалізується, то "МОЛ" в ньому також братиме участь). "OMV" в питаннях газопроводів однозначно підтримує трубопровід "Набукко", що користується пріоритетом в Європейськоюму Союзі, таким чином австрійська фірма не розглядає інші проекти газопроводів. Про це повідомив нас Томас Хуммер.

Оригінал публікації

"ЕП" висловлює вдячність центру перекладів TUREN

Реклама: