Казахстан запропонував Білорусі відмовитися від російської нафти

Четвер, 21 січня 2010, 10:57

Астана готова забезпечити завантаження Мозирського НПЗ і НПЗ "Нафтан-Полімір" у Білорусі "у будь-якій кількості, яку вони зможуть прийняти".

Про це заявив посол Казахстану в Білорусі Анатолій Смирнов, повідомляє NEWSru.

За його словами, президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв раніше обговорював це питання з білоруським президентом Олександром Лукашенком "і лише високі мита, які були до створення Митного союзу, заважали сторонам остаточно вирішити це питання".

Як відомо, наприкінці 2009 року білоруський уряд запевняв, що один із заводів - "Нафтан-Полімір" - буде незабаром приватизований. Лукашенко оцінював його в 3 млрд. доларів.

Реклама:

Про свій інтерес до комплексу заявляли російські "Лукойл" і "Роснефть".

Зараз постачання з боку Росії, котра забезпечує білоруські НПЗ сировиною, скорочені на 40% - до 19 тис. тонн за добу у зв`язку з тим, що Білорусь внесла передоплату за нафту на торішніх умовах, а Росія вимагає враховувати в ціні повний експортний тариф.

Білоруські НПЗ не укладають нових контрактів на постачання нафти з російськими компаніями, чекаючи закінчення переговорів урядів двох країн з цього питання.

Росія пропонує поставити в 2010 році тільки 6,3 млн. тонн безмитно.

Білоруська сторона пропонує російським компаніям у січні-лютому постачати нафту безмитно, а до березня розробити механізм міжбюджетного розподілу мит у рамках Митного союзу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: