Ціни у супермаркетах можуть злетіти на 20–30%?

Четвер, 8 жовтня 2009, 13:20

Цінові та асортиментні війни між постачальниками і мережами супермаркетів напередодні підписання угод на 2010 рік можуть обернутися підвищенням відпускних цін на 20-30%.

Про це повідомляє агентство "УНІАН" з посиланням на тижневик "Коментарі".

Як розповів голова спостережної ради мережі "Фуршет" Ігор Баленко, у його мережі кількість асортиментних позицій з лютого по вересень поточного року скоротилася з 260 тис. до 24 тис.

При цьому товарообіг мережі в цілому не скоротився, як і не відбулося падіння усередині товарних категорій. За рахунок збільшення асортиментів швидкої оборотності (продуктів харчування) показник обіговості товарів у середньому по мережі збільшився удвічі, а розмір середнього чека зріс на 7%.

Реклама:

У планах мережі на 2010 рік - залишити всього 10 тис. асортиментних одиниць, лідерів продажів у кожній категорії. Якщо компанія-постачальник захоче ввести нову позицію продукції, їй потрібно буде вивести з асортименту якусь іншу. Причому це повинні бути продукти однієї товарної категорії - не вдасться поставити на полицю горілку замість соку.

Попри те, в осінніх переговорах про співробітництво на 2010 рік постачальники товарів розраховують домогтися лояльніших умов роботи з мережовиками. Йдеться про зменшення розмірів бонусів, які компанії виплачують мережам, скорочення термінів відстрочки платежів і зниження відсотків повернення товарів.

Зараз, як зазначає національний менеджер роботи з ключовими клієнтами "Вімм-Білль-Данн Україна" Дмитро Чередниченко, вимоги до постачальників, попри збільшення кількості прострочень у мережах, тільки зростають.

Ретейлери ж переконані, що постачальники не посилюватимуть своїх вимог, адже український ринок, як і раніше, залишається ринком покупця.

"З огляду на те, що кількість торговельних точок за поточний рік значно скоротилася, виробникам потрібно десь реалізовувати свою продукцію, тому вони, вочевидь, поступляться", - упевнений голова ради директорів мережі "Край" Анатолій Юркевич.

Втім, експерти не виключають, що під організованим тиском постачальників поступатися доведеться ретейлерам. Приміром, Асоціація виробників і постачальників України має намір до кінця жовтня створити єдиний реєстр платоспроможності торговельних мереж.

В Асоціації переконані, що цей рейтинг вплине на рішення про доцільність продовжувати співробітництво з тією чи іншою мережею.

Реальним же підсумком нинішніх цінових воєн може стати підвищення відпускних цін виробниками на 20-30% через кілька місяців, резюмують експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: