Ющенко оцінив штрафні санкції "Газпрому" в 40 мільярдів гривень

Четвер, 11 червня 2009, 12:41

Президент Віктор Ющенко оцінює передбачені контрактами штрафні санкції, які російський "Газпром" може застосувати до Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" за недобір газу в 1-му півріччі, в 40 млрд. гривень.

Про це він сказав на нараді щодо фінансового стану "Нафтогазу", проведеному в його центральному офісі в Києві, повідомляє агентство "Українські новини".

"Штрафні санкції у 1-му кварталі становили 10 млрд. гривень за газ, який ми не бачили. Недобір у 2-му кварталі й штрафні санкції за нього можуть становити 30 млрд. гривень", - сказав Ющенко.

У зв'язку з цим він наполягає на перегляді газових контрактів між Україною й Росією.

Реклама:

"Якщо ми не прийдемо до перегляду цих умов, вони принесуть економічну кабалу Україні на довгі роки й призведуть до втрати газотранспортної системи України", - зазначив президент.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про домовленості України й Росії про те, що в 2009 році Росія не буде застосовувати санкції стосовно України за імпорт газу в меншій кількості, ніж передбачено контрактами щодо поставок газу.

В 2009 році "Нафтогаз" планує імпортувати близько 33 млрд. кубометрів газу, контрактом же передбачений імпорт 40 млрд. кубометрів газу з можливістю зниження цього обсягу на 20% - до 32 млрд. кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!