Росія має намір надати Україні 17 млн. дол.

Вівторок, 28 жовтня 2008, 10:55
 

Росія має намір надати Україні 17 млн. дол. на підвищення безпеки Чорнобильської атомної електростанції.

Про це йдеться в повідомленні центру новин ООН.

На засіданні Генеральної Асамблеї ООН постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін повідомив, що Росія має намір посприяти Україні в підвищенні безпеки майданчика Чорнобильської атомної електростанції й прискоренні початку виведення об'єкта з експлуатації, повідомляє агентство "Українські новини".

"Ми надамо для цих цілей 17 мільйонів доларів США в Рахунок ядерної безпеки й Чорнобильський фонд "Укриття", - повідомив російський посол.

Реклама:

Крім того, Чуркін повідомив про російську ініціативу щодо створення глобальної інфраструктури атомної енергетики, що дозволяє забезпечити рівний доступ всіх зацікавлених країн до атомної енергії при надійному дотриманні вимог режиму нерозповсюдження ядерної зброї.

Він зазначив, що для реалізації цієї ініціативи в Росії на базі підприємства "Ангарський електролізний хімічний комбінат" разом з Казахстаном в 2007 році було створено Міжнародний центр зі збагачення урану.

Зі слів Чуркіна, центр відкритий для приєднання третіх держав без жодних політичних умов, і зараз завершуються процедури приєднання до нього Вірменії й України.

Як повідомляло агентство, у липні країни "Великої вісімки" вирішили направити 62 млн. євро на Рахунок ядерної безпеки (РЯБ).

Донорські кошти призначені для добудування сховища відпрацьованого ядерного палива сухого типу (проект СВЯП-2) на Чорнобильській атомній електростанції.

За даними МНС, Росія також мала намір внести свої донорські кошти в розмірі не менш 10 млн. доларів.

Європейський банк реконструкції й розвитку управляє РЯБ і Чорнобильським фондом "Укриття".

Із РЯБ фінансується, зокрема, будівництво СВЯП-2, а з Чорнобильського фонду - нове безпечне укриття над існуючим на 4 енергоблоці ЧАЕС.

Вибух на 4 енергоблоці ЧАЕС 26 квітня 1986 року став причиною наймасштабнішої техногенної катастрофи у світовій історії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: