Китай скуповує російську нафту Sokol на тлі відмови індійських покупців – ЗМІ

Четвер, 22 лютого 2024, 09:52 -

Нафтопереробні підприємства Китаю, найбільшого у світі імпортера нафти, беруть дедалі більші обсяги сирої нафти з Далекого Сходу Росії, якої в основному уникають їхні колеги в Індії через занепокоєння санкціями.

Про це повідомляє Bloomberg.

За даними аналітичної компанії Kpler, цього місяця здебільшого приватні переробники брали в середньому 168 тис барелів на день, що втричі перевищує січневі темпи та набагато випереджає показник у 53 тис барелів у 2023 році. Тим часом, обсяг поставок з Індії склав близько 119 тис барелів на день цього місяця після зупинки в січні та грудні, але знизився порівняно зі 140 тис барелів минулого року.

Китайські нафтопереробники купили партію бренду Sokol із лютневою поставкою зі знижкою близько 50 центів за барель щодо еталона ICE Brent, за словами трейдерів, які беруть участь у ринку. Вони стверджують, що цей сорт зараз викликає певний інтерес з огляду на його дисконт порівняно з ESPO, який зазвичай є більш популярним вибором.

Реклама:

Відображенням перебоїв з поставками до Індії є те, що близько 15 мільйонів барелів Sokol, призначених для поставки в цю країну, наразі перебувають на танкерах, які простоюють біля берегів Малайзії та Південної Кореї.

Нагадаємо: 

В Росії виникли труднощі з продажем ключового тихоокеанського сорту нафти Sokol до Індії, що може призвести до подальшого скорочення експорту на наступному тижні.

Реклама:

Крім цього, 20 лютого супертанкер, що перевозить російську нафту Urals, прибув до берегів Венесуели. Це свідчить про те, що Москва шукає нових покупців на тлі посилення санкцій та перебоїв у Червоному морі.



Реклама: