СБУ прийшла з обшуками до виробника аптечок для ЗСУ: звертався до ОП через тиск правоохоронців

Четвер, 4 січня 2024, 20:35 -
 
Facebook Андрій Острогруд

У ТОВ "Київгума", її дочірніх компаніях та засновників 4 січня проводять обшуки співробітники Служби безпеки України.

Про це повідомив гендиректор компанії Андрій Острогруд.

"Новорічні маскі-шоу від СБУ! Сьогодні з 7 ранку в компаніі ТОВ "Київгума" та її дочірніх компаніях, а також у засновників проходять обшуки, вручають підозри! Паралізована робота компанії", - зазначив він.

Керівник підприємства зауважив, що судові ухвали про обшук датовані ще 22 грудня 2023 року, але правоохоронці прийшли з обшуками лише зараз.

Реклама:

За його словами, обшуки проводяться одночасно за 6 адресами, а також вже оголосили підозру одному з засновників та директорів компаній.

"Маючи інформацію щодо публікацій зі сторони СБУ, маю на меті завчасно поінформувати за мотив такого тиску, про що напишу згодом (та про що вже неодноразово писав, як в соцмережах та і ЗМІ). Тож ми впевненні, що спростуємо всі зфабриковані докази та сумнівні підстави відкриття ціє справи (а наразі нам вже інкримінують "держзраду")", - додав Острогруд.

"Ми надамо всі доводи та аргументи, спростуємо чи прокоментуємо ті чи інші "докази", та впевнений що зможемо надати аргументи хто саме і по чій вказівці виконує такий тиск. Офіційний прес-реліз компанії опублікуємо згодом", - резюмував він.

Реклама:

Гендиректор "Київгуми" Острогруд входить до громадської спілки "Маніфест 42".

ТОВ "Київгума" займається виробництвом виробів з гуми, латексу, ПВХ, ТЕП і силікону, виготовляє понад 4000 найменувань продукції. Серед яких, зокрема, тактичні аптечки, тернікети, оклюзійні пов’язки тощо.

Доповнено.

Згодом Острогруд повідомив, що обшук в компанії вже завершується.

"Компанія ТОВ "Київгума" завжди була публічною та прозорою, то ж ми одразу по приходу правоохоронців працювали конструктивно! Нами було надано доступ до всіх кабінетів, до всіх документів, до серверів компанії а також всі необхідні матеріали, доступ до необхідної інформації для об‘єктивного розслідування в рамках провадження", - написав він.

Острогруд зазначив, що співробітники СБУ працювали коректно, в рамках процесуальної процедури.

"Двері не ламали, сервера не вилучали! Надалі працюємо разом для об‘єктивного з‘ясування!", - резюмував він.

Оновлено.

Служба безпеки України заявила, що викрила українську компанію, яка під час війни постачала в РФ засоби тактичної медицини.

"В організації оборудки підозрюється власник однієї з найбільших компаній в Україні, що виготовляє вироби з гуми та пластмаси, у тому числі для військового спорядження.

За матеріалами справи, протягом 2022-2023 років ділки переправили до РФ декілька партій тактичних джгутів та бинтів власного виробництва на загальну суму на понад 40 млн у гривневому еквіваленті", - йдеться у позиції СБУ.

Нелегальний маршрут пролягав через одну з європейських країн, де фігуранти створили підконтрольну фірму, яка замовляла товар нібито для продажу в ЄС, заявляють в СБУ.

"При цьому насправді, після одержання продукції, іноземна структура відправляла вироби в Росію. На території країни-агресора тактичні медзасоби потрапляли до підсанкційних компаній РФ, що спеціалізуються на постачанні амуніції для російських військ.

У подальшому продукція надходила до індивідуальних аптечок рашистів, які воюють проти Сил оборони України. Також окупанти направляли медзасоби до російських військових шпиталів у тимчасово окупованих регіонах нашої держави", - йдеться у заяві відомства.

У СБУ додали, що "для маскування злочинної діяльності власник української компанії займався "розкруткою" власного іміджу як волонтера, що передає медичні товари українським бійцям".

Власнику компанії повідомили про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Наразі вирішується питання щодо обрання йому запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

За даними джерел УП у правоохоронних органах, підозрюваний - Антон Кравець.

Нагадуємо:

У червні український бізнес просив президента, як гаранта Конституції, втрутитися у ситуацію з хвилею корупції, рейдерських атак та свавілля чиновників, яка накрила український бізнес.

Стаття 42 Конституції України визначає, що "кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. Підприємницька діяльність депутатів, посадових і службових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування обмежується законом. Держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності".

Згодом представники бізнесу створили громадську спілку "Маніфест 42" для протидії корупційного тиску на бізнес з боку силовиків.

Як пише Forbes, раніше Острогруд уже повідомляв про тиск з боку правоохоронних органів на його компанію і повʼязував його з лобіюванням закупівлі для ЗСУ аптечок китайського виробництва. Гендиректор "Київгуми" є одним з ініціаторів громадського руху "Маніфест 42".

У серпні він був присутній на зустрічі координаційної платформи Офісу президента з вирішення проблемних питань силами бізнесу і правоохоронців.

Економічна правда

Реклама: