Uklon, Uber і Bolt погодилися на пропозицію податкової сплачувати "податок на Google"

П'ятниця, 22 грудня 2023, 12:33 -

Сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt погодилися сплачувати так званий податок на Google. 

Про це в інтервʼю Forbes сказав голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

За його словами, податкова бачить, які послуги з електронної комерції є на ринку. Тим, хто не зареєструвався, надсилає листи з пропозицією це зробити. 

"Наприклад, на пропозиції податкової відгукнулися сервіси таксі Uklon, Uber і Bolt. Вдячний компаніям за свідому позицію", – сказав Гетманцев.

Реклама:

Оподаткування нерезидентів дуже ускладнене, вважає нардеп. Тому, за його словами, податок на Google базується на здоровому глузді компаній та їхньому свідомому підпорядкуванні податковим нормам країн, у яких вони оперують. 

Гетманцев зазначив, що великі компанії на кшталт Google, Facebook, Apple зареєструвалися добровільно і сплачують цей податок. 

"Бо якщо вони порушуватимуть податкове законодавство, репутаційно втратять більше", – сказав нардеп. 

Реклама:

Він зазначив, що задоволений надходженнями з цього податку. 

"Цього року – це майже 8 млрд грн. Потенціал до зростання невеликий – близько 10%", – додав Гетманцев.    

Нагадуємо:

У червні 2021-го Верховна Рада ухвалила закон, яким вводиться "податок на Google". 

Закон зобов’язав іноземні техногіганти сплачувати 20% податку на додану вартість, як і інший зареєстрований в Україні бізнес. 

Необхідність введення цифрового податку пояснювалася тим, що діяльність корпорацій проводиться без належного оподаткування, а це призводить до втрат держбюджету та створює неконкурентне середовище для резидентів-платників. 

Держбюджет у третьому кварталі 2023 року отримав 2,1 млрд грн завдяки "податку на Google". 

Найбільші суми до бюджету України сплатили Google, Apple, Sony, Ebay, Amazon, Meta Platforms і Netflix. OnlyFans за надання послуг на території України з початку року сплатила 944 100 доларів.

Водночас Державна податкова служба України оштрафувала за несплату податків компанію Aylo (до серпня 2023 року - MindGeek), що управляє порнографічними сервісами PornHub.

Реклама: