МВФ покращив прогнози зростання ВВП Китаю на 2023 і 2024 роки

Вівторок, 7 листопада 2023, 11:59 -
 
reuters

Міжнародний валютний фонд прогнозує, що економіка Китаю за підсумками цього року зросте на 5,4% після "сильного" відновлення після COVID-19 - Фонд переглянув свій попередній прогноз щодо зростання на 5%.

Про це пише Reuters.

МВФ заявив, що триваюча слабкість у секторі нерухомості та пригнічений зовнішній попит можуть обмежити зростання валового внутрішнього продукту до 4,6% у 2024 році - це краще, ніж прогноз у 4,2%, який міститься у жовтневому звіті Фонду щодо перспектив розвитку світової економіки.

Підвищення прогнозу відбулося після рішення Китаю схвалити випуск суверенних облігацій на суму 1 трильйон юанів (137 мільярдів доларів США) і дозволити місцевим органам влади випустити частину своїх квот на облігації у 2024 році, щоб підтримати економіку.

Реклама:

"Ми переглянули зростання на 0,4 відсоткових пункти в обох роках порівняно з нашими жовтневими прогнозами, що відображає сильніше, ніж очікувалося, зростання в третьому кварталі і нову політичну підтримку, про яку нещодавно було оголошено", - заявила в Пекіні перший заступник директора-розпорядника МВФ Гіта Гопінат.

У середньостроковій перспективі прогнозується поступове уповільнення зростання до 3,5% до 2028 року на тлі негативних факторів, пов'язаних зі слабкою продуктивністю і старінням населення, заявила Гопінат на прес-конференції, присвяченій випуску огляду економічної політики Китаю.

За її словами, Китай запровадив численні заходи для підтримки ринку нерухомості, але необхідно зробити більше для забезпечення швидшого відновлення і зниження економічних витрат.

Реклама:

"Для сектору нерухомості такий пакет заходів, серед іншого, вимагатиме прискорення виходу з ринку нежиттєздатних забудовників, усунення перешкод для коригування цін на житло та збільшення фінансування з боку центрального уряду для завершення будівництва житла", - сказала Гопінат.

Економічна правда

Реклама: