МЕА прогнозує надлишок пропозиції нафти у 2024 році, навіть якщо ОПЕК+ продовжить поточні скорочення

Вівторок, 21 листопада 2023, 16:58 -
 
reuters

На світовому ринку нафти буде невеликий надлишок пропозиції у 2024 році, навіть якщо країни ОПЕК+ продовжать скорочення видобутку в наступному році.

Про це заявила керівниця відділу нафтових ринків і промисловості Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Торіл Босоні, пише Reuters.

Наразі, однак, на ринку нафти спостерігається дефіцит і запаси скорочуються "швидкими темпами", заявив Босоні в кулуарах конференції в Осло.

"Світові запаси нафти знаходяться на низькому рівні, а це означає, що ви ризикуєте підвищеною волатильністю, якщо будуть сюрпризи з боку попиту або пропозиції", - додала вона.

Реклама:

ОПЕК+ має намір розглянути питання про те, чи варто проводити додаткові скорочення поставок нафти цими вихідними, повідомили Reuters три джерела в ОПЕК+.

Нафта подешевшала до 82 доларів за барель для нафти марки Brent з максимуму 2023 року, досягнутого у вересні на позначці 98 доларів. Занепокоєння щодо попиту і можливого надлишку в наступному році тиснули на ціни, незважаючи на підтримку з боку скорочення видобутку ОПЕК+ і конфлікту на Близькому Сході.

Саудівська Аравія, Росія та інші члени ОПЕК+ вже пообіцяли скоротити загальний обсяг видобутку нафти на 5,16 млн барелів на добу, або близько 5% щоденного світового попиту, в рамках низки кроків, які розпочалися наприкінці 2022 року.

Реклама:

Скорочення включає 3,66 млн барелів на добу з боку ОПЕК+ та додаткові добровільні скорочення з боку Саудівської Аравії та Росії.

На своєму останньому засіданні в червні ОПЕК+ домовилася про широку угоду щодо обмеження пропозиції до 2024 року, а Саудівська Аравія пообіцяла добровільне скорочення видобутку в липні на 1 млн барелів на добу, яке згодом продовжила до кінця 2023 року.

Нагадаємо:

ОПЕК+ має намір розглянути питання, чи варто проводити додаткові скорочення поставок нафти на зустрічі наступного тижня для підтримки нафтового ринку, який постраждав від негативних настроїв.

Економічна правда

Реклама: