Глава Єврокомісії назвала умови гарантування безпечного ШІ

Четвер, 2 листопада 2023, 20:39 -

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вважає, що гарантії "розуміння і зниження ризиків", пов'язаних із використанням штучного інтелекту, повинні ґрунтуватися на чотирьох умовах.

Про це голова ЄК заявила під час виступу у Великій Британії на першому саміті з безпечного використання ШІ, передає "Інтерфакс-Україна". 

"По-перше, нам потрібне процвітаюче і незалежне наукове співтовариство, оснащене засобами для оцінки систем штучного інтелекту. Їм необхідне державне фінансування і доступ до найкращих суперкомп'ютерів", – наголосила Урсула фон дер Ляєн. 

По-друге, на думку глави ЄК, необхідно розробити міжнародно визнані процедури і стандарти тестування безпеки ШІ.

Реклама:

По-третє, "має існувати стандартна процедура, згідно з якою про кожен значний інцидент, викликаний помилками або неправильним використанням ШІ, повідомлятимуть і вживатимуть заходів".

Як четверту умову, вважає глава ЄК, слід створити "надійну міжнародну систему сповіщень".

"Ці чотири стовпи мають становити ефективну систему управління. В основі всього цього має лежати культура відповідальності. Для приватних суб'єктів це означає один загальний принцип: чим більше можливостей моделі ШІ та супутніх ризиків, тим вища відповідальність", – пояснила голова Європейської комісії свій підхід.

Реклама:

Нагадаємо: 

Організація Об'єднаних Націй створила консультативну ради з міжнародного регулювання штучного інтелекту. 

Щоб впроваджувати штучний інтелект безпечно та на рівні з іншими державами, Україна підписала міжнародну декларацію з безпеки.







Реклама: