Росія посилює контроль над ЗАЕС – ISW

П'ятниця, 17 листопада 2023, 10:21 -

Росіяни посилюють свою присутність та контроль над ЗАЕС, що може призвести до нових збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування станції.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

ISW, посилаючись на заяви "Енергоатому" та Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), зазначає, що  присутність і виключний контроль Росії над ЗАЕС посилюється, що свідчить про те, що інциденти зі збоями в роботі обладнання станції можуть загостритися в умовах триваючої російської окупації.

У ISW додають, що ЗАЕС повністю втрачала доступ до зовнішніх джерел живлення сім разів за свою історію експлуатації – усі сім інцидентів сталися під час російської окупації. 

Реклама:

Крім того, російські сили розгорнули військову техніку на та всередині об’єктів ЗАЕС влітку-восени 2022 року, щоб захистити ці активи від українських ударів, водночас створюючи умови для звинувачення українських сил у будь-яких інцидентах на ЗАЕС.

Нагадаємо:

На енергоблоці №5 Запорізької АЕС стався інцидент із витоком реагентів із першого контуру реактора до другого, який не усунуто досі.

Реклама:

Некомпетентні дії російських окупантів та працівників "Росатома" 14 листопада призвели до часткового блекауту на Запорізькій АЕС.

Реклама: