Справа Полтавського ГЗК Жеваго: голові правління Лотоусу обрали новий запобіжний захід

Вівторок, 14 листопада 2023, 15:55 -

Рішенням Шевченківського районного суду міста Києва обрано запобіжний захід голові правління Полтавського ГЗК у вигляді застави у розмірі майже 800 мільйонів гривень.

Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Детективи Бюро підозрюють посадовця в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та підробці офіційних документів.

Зазначається, що у період з 2018 по 2021 роки голова правління Полтавського ГЗК за попередньою змовою з бухгалтерами у податкових деклараціях підприємства відображав обсяг та вартість товарної продукції у вигляді руди дробленої, тобто без процесу збагачення, що значно впливає на вартість рентних платежів. 

Реклама:

"Таким чином сплату коштів до бюджету за користування надрами родовища залізних руд було занижено на майже 2,2 млрд грн", - додали в БЕБ.

ПрАТ "Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат" входить до складу групи компаній Ferrexpo, кінцевим бенефіціарним власником істотної частки якої є екснардеп Костянтин Жеваго.

Оновлено.

Реклама:

У першій версії новини було вказано про подвоєння застави для голови Полтавського ГЗК, однак обрання запобіжного заходу було здійснено у рамках нової підозри топменеджеру підприємства, оголошеної БЕБ 3 листопада.

"Під час судового засідання адвокатами була надана вся інформація, що підтверджувала правильність дій підприємства щодо нарахування рентних платежів у 2018-2021 роках. Зокрема, були надані судові рішення та експертні висновки на підставі яких підприємство розраховували та сплачувало ренту.
Слідство ж ґрунтує свої підозри на хибному висновку, що у процесі первинної переробки залізної руди на виробництві Полтавського ГЗК не відбуваються якісні зміни мінеральних форм, агрегатно-фазового стану чи кристало-хімічної структури корисних копалин, і що нібито базою оподаткування плати за користування надрами у зазначені роки відповідно до Податкового кодексу України мав би бути залізорудний концентрат, а не руда дроблена, як вважає Полтавський ГЗК та й інші підприємства галузі", - йдеться в заяві Полтавського ГЗК.

Нагадуємо:

Печерський районний суд Києва 26 вересня обрав запобіжний захід голові правління Полтавського ГЗК Віктору Лотоусу у вигляді тримання під вартою із альтернативою застави 999 млн 991 тис грн. 

30 жовтня Київський апеляційний суд зменшив заставу для Лотоуса більше ніж удвічі – до 400 млн грн 

Слідство встановило, що службові особи Полтавського ГЗК налагодили незаконну "схему" з використання корисних копалин на 157 млрд грн.

У Ferrexpo заявили, що сплатять заставу за голову правління Полтавського ГЗК групи Віктора Лотоуса.

Цього ж дня Детективи Бюро економічної безпеки оголосили третю підозру голові правління Полтавського ГЗК групи Ferrexpo в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах та підробці офіційних документів.

Реклама: