Мінфін хоче збільшити податок для банків вже з цього року: ставка може перевищити 50%

Вівторок, 14 листопада 2023, 09:00 -

Міністерство фінансів ініціює зміни в ухвалений у першому читанні законопроєкт про оподатування надприбутків банків для додаткових надходжень до державного бюджету наступного року.

Про це йдеться у статті Forbes.

Зазначається, що вже узгоджений розмір ставки податку на "надприбутки банків", ухвалений Верховною Радою в першому читанні, може зазнати кардинальних змін.

Так, замість виплати до бюджету 36% з прибутків 2024–2025 років банкам можуть встановити менший податок, який натомість не обмежать лише двома роками. 

Реклама:

Однак Мінфін, НБУ та навіть МВФ начебто виступають за додаткове оподаткування банків не лише з наступного року, а й ретроспективно за 2023-й, розповіли Forbes джерела. 

Ставка податку на 2023-й, за словами трьох із них, може перевищити 50%.  

Остаточна цифра ще погоджується, але Мінфін виступає за більшу ставку, ніж 36%, що її було ухвалено в першому читанні, зазначив на правах анонімності співрозмовник видання в уряді.

Реклама:

За словами топпосадовця однієї з держструктур, попередньо обговорюється ставка 52–54%.

Голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев не підтвердив і не спростував цю інформацію. Він зазначив, що депутати разом із Мінфіном, НБУ та МВФ розглядають різні пропозиції про оподаткування надприбутків банків.

Читайте також: Уряд винен Нацбанку майже 700 мільярдів. Хто збагачується на цих боргах?

Нагадуємо:

За три квартали 2023 року українські банки отримали 110 млрд грн чистого прибутку.

За 10 місяців з початку року Національний банк витратив на виплату процентів за депозитними сертифікатами банкам 73,5 мільярда гривень.

Реклама: