АМКУ дозволив Mastercard та Visa зменшити міжбанківську комісію, але засекретив на скільки

П'ятниця, 6 жовтня 2023, 13:42 -

Антимонопольний комітет дозволив компаніям Mastercard та Visa зменшити розмір внутрішньодержавних міжбанківських комісій, що визначаються платіжною організацією платіжної системи щодо відповідних споживчих платіжних облікових реквізитів та сплачуються еквайром на користь емітента в Україні.

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Зазначається, що узгоджені дії зі зменшення міжбанківських комісій здійснюються відповідно до додаткової угоди № 2 в рамках Меморандуму про сприяння конкурентному платіжному ринку.

Водночас матеріали до розгляду цього питання в Антимонопольному комітеті закрили.

Реклама:

"Матеріали з обмеженим доступом", - зазначили в АМКУ.

Нагадуємо:

У листопаді 2021 року АМКУ вже дозволяв компаніям Mastercard і Visa знизити міжбанківську комісію.

Реклама:

Тоді це викликало занепокоєння в банківській системі.

Міжбанківська комісія (інтерчейндж) - це комісія, яку банк-еквайєр, що обслуговує продавця або торгово-сервісне підприємство, сплачує банку-емітенту, який видав картку покупця, за кожну транзакцію зі сплати товару або послуги, здійснену за допомогою картки. Фактично комісія перерозподіляється між двома банками, тому і називається міжбанківською.

У 2021 році зниження відбулося до 1,2% граничного розміру ставок внутрішньодержавних міжбанківських комісій. І стосувалося тільки міжбанківських комісій для споживчих карток (тобто для фізичних осіб, включно з усіма підкатегоріями).

Наступні етапи зниження мали відбуватися починаючи з 1 липня 2022 року - ще до ˂ 1% і починаючи з 1 липня 2023 року - ще до ˂ 0,9%.

Водночас, на відміну від рішення, ухваленого 5 жовтня 2023 року, йшлося про додаткову угоду № 1 до Меморандуму.

Реклама: