Ціна на газ: тепла погода в Європі переважила війну на Близькому Сході

Вівторок, 31 жовтня 2023, 13:31 -

Тепла погода та високі запаси газу Європі призвели до зниження європейських цін на газ на початку поточного тижня, попри те, що трейдери також припускають потенційний вплив та розширення війни на Близькому Сході.

Про це пише Bloomberg.

Так, ескалація конфлікту після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня призвела до кількох тижнів різких коливань добової торгівлі, коли ціни на газ зросли приблизно на 20%.

Проте зрештою тепла погода призвела до того, що ф'ючерси на поставку в грудні на торгах 30 жовтня впали на 4,9%.

Реклама:

За словами синоптика Maxar Technologies Inc., очікується, що не по сезону тепла погода триватиме на більшій частині континентальної Європи навіть у перший тиждень листопада. У результаті опалювальний сезон у регіоні може розпочатися повільно, що призведе до зниження споживання газу.

Крім того, ситуацію додатково стабілізували запасу газу в Європі.

"Постачання енергії в Європі відбувється на набагато більш стабільній основі, ніж це було на піку тогорічної енергетичної кризи. Сховища на континенті майже заповнені, а споживання все ще нижче середнього історичного рівня", - пише Bloomberg.

Реклама:

Водночас трейдери уважно стежать за ознаками того, що війна на Близькому Сході може вплинути на потік палива до Європи через Ормузьку протоку, життєво важливий водний шлях для транспортування сирої нафти та СПГ.

"Ринок все ще залишається вразливим до збоїв у постачанні після втрати значної частини своїх попередніх потоків з Росії", - пише Bloomberg.

Нагадуємо:

У травні ціни на природний газ у Європі вперше за останні роки опустилися до рівня літа 2021 року.

Реклама: