ЄС може розширити ціновий ліміт на газ, щоб уникнути дефіциту взимку – FT

Неділя, 22 жовтня 2023, 13:27 -
 
getty images

У ЄС розглядають питання продовження обмеження цін на газ, запровадженого на початку 2023 року, оскільки конфлікт на Близькому Сході та саботаж на газопроводі в Балтійському морі можуть призвести до підвищення цін цієї зими.

Про це повідомляє Financial Times з посиланням на презентацію для дипломатів ЄС.

Зазначається, що згідно з документом, не було "жодних ознак негативних наслідків" з моменту запровадження верхньої межі, а ціни на газ майже на 90% нижчі, ніж минулого року.

Чиновники ЄС побоюються, зниження цін на енергоносії та рекордно високі обсяги зберігання газу можуть виявитися недостатніми для того, щоб компенсувати занепокоєння щодо впливу конфлікту або потенційних актів саботажу на газову інфраструктуру. 

Реклама:

Також презентація має на меті продовжити дію окремого надзвичайного законодавства, яке дозволило державам-членам прискорити видачу дозволів на будівництво вітрових електростанцій і сонячних електростанцій.

"Російська війна проти України також демонструє вразливість Європи через її залежність від невідновлюваних джерел енергії та критичного імпорту сировини. Ця залежність є ризиком для безпеки та підживлює інфляцію з негативним впливом на соціальну згуртованість і конкурентоспроможність", – йдеться в документі.

Додається, що наступного місяця Комісія має представити пропозицію щодо того, які заходи мають бути продовжені.

Реклама:

Нагадаємо:

Наприкінці минулого року Європейські країни домовилися про обмеження ціни на природний газ на рівні 180 євро, поклавши край багатомісячним політичним суперечкам про те, чи варто втручатися в енергетичну кризу, яка загрожувала регіонові рецесією.

Оператори фінської компанії Gasgrid Finland Oy 2 жовтня зафіксували падіння тиску у Балтійському підводному газопроводі, що може свідчити про витік газу.

Реклама: