Суд у Люксембурзі відхилив позови трьох російських мільярдерів, які вимагали зняти санкції

Середа, 6 вересня 2023, 13:26 -

Суд Європейського Союзу в середу, 6 вересня, відхилив позови низки великих російських підприємців і членів їхніх родин, проти яких було запроваджено персональні європейські санкції.

Про це повідомляє DW.

Зокрема, відхилено позови співвласника компаній НОВАТЕК і СІБУР Геннадія Тимченка, а також його дружини Олени Тимченко.

Відхилено також позови підприємця Михайла Гуцерієва, який потрапив до санкційного списку ЄС проти Білорусі за підтримку Олександра Лукашенка.

Реклама:

Та сама доля спіткала позови колишнього власника Трубної металургійної компанії (ТМК) Дмитра Пумпянського (після внесення до списку санкцій він вийшов із бенефіціарів і складу ради директорів ТМК), його дружини Галини Пумпянської та сина Олександра Пумпянського (який також залишив раду директорів ТМК).

Наразі Суд ЄС у Люксембурзі розглядає близько 80 позовів від фізичних і юридичних осіб з РФ і Білорусі, які оскаржують рішення про санкції, повідомив DW офіційний представник суду Хартмут Ост (Hartmut Ost). 

Більшість справ порушено російськими бізнесменами, щодо яких діють такі заходи, як заморожування активів і заборони на в'їзд до Євросоюзу, однак виграти суд дотепер вдалося тільки матері глави ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина.

Реклама:

Процес розгляду таких позовів зазвичай займає рік. Більшість позовів російських олігархів до Ради ЄС було подано 2022 року.

Нагадуємо:

Раніше Велика Британія, попри численні санкції проти РФ, видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії "на особисті витрати" - до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на "базові потреби" - шоферів, кухарів і покоївок. 

Водночас, мільярдер і близький партнер російського олігарха Романа Абрамовича Євген Швідлер програв у Високому суді Лондона спробу скасувати британські санкції, накладені на нього після вторгнення Росії в Україну.

Санкції щодо Тимченка, Гуцерієва і Пумпянського Рада ЄС обґрунтувала підтримкою політики, що підриває територіальну цілісність України. 

Російські олігархи визнали, що їх внесли до санкційних списків незаконно, і звернулися до суду в індивідуальному порядку з вимогою скасувати обмежувальні заходи.

Водночас, як пояснили в суді ЄС, наприклад, Дмитро Пумпянський, хоча й не брав участі у військових діях безпосередньо, він займається діяльністю в галузях економіки, що слугують для уряду Російської Федерації важливим джерелом доходів. 

Зі свого боку Галина Пумпянська пов'язана з чоловіком діловими відносинами, оскільки вона очолює фонд, що належить його ж компанії.

Реклама: