Не можуть без кухарів і водіїв: Британія на прохання олігархів РФ розморожує санкційні кошти

Четвер, 27 липня 2023, 18:19 -

Влада Великої Британії видала підсанкційним російським олігархам щонайменше 82 ліцензії "на особисті витрати" - до $1 млн на рік, які росіяни витрачають на "базові потреби" - шоферів, кухарів і покоївок. 

Про це пише газета The New York Times із посиланням на отримані через парламент документи та знайомі з процесом джерела.

За даними видання, за 2022 рік казначейство Британії видало олігархам 82 ліцензії на витрачання коштів. Про яких саме олігархів ідеться - невідомо. The New York Times дізнався імена тільки двох - Петра Авена та Михайла Фрідмана.

Так, співзасновник "Альфа-Груп" Михайло Фрідман, який з весни 2022 року перебуває під санкціями Британії, отримав кошти на утримання обслуги, кухарів і шоферів.  За 10 місяців влада Британії дозволила Фрідману витратити 300 тисяч фунтів (близько $400 тисяч) і додатково виділила щомісячну допомогу в 7000 фунтів на "потреби сім'ї". 

Реклама:

Партнеру Фрідмана Петру Авену влада дозволила витратити понад 1 млн фунтів. Зокрема, виділили щомісячну допомогу 60 тисяч фунтів. З них 45 тисяч фунтів переведено охоронній компанії фінансового менеджера Авена Стівена Гейтера. До речі, останнього влада Британії перевіряє у справі про допомогу Авену в обході санкцій. 

Співробітники правоохоронних органів Великої Британії заявили The New York Times, що такий підхід підриває санкційну політику країни. 

Загалом від початку війни в Україні російські олігархи подали 1000 заявок на такі ліцензії.  

Реклама:

Однак у казначействі Британії відкидають ці претензії, заявляючи, що кошти видано на "основні потреби" і "суворо контролюються".

Реклама: