Українців, які переїхали в ЄС після початку війни, опитали щодо намірів повернутися

Вівторок, 5 вересня 2023, 14:25 -

Половина українців, які переїхали до ЄС після повномасштабного вторгнення, не хочуть там жити, залишитися хоче кожен третій.

Це показало "Всеєвропейське дослідження українців у Європі", проведене соціологічною групою "Рейтинг" 4-11 липня.

49% опитаних українців, які переїхали після повномасштабного вторгнення РФ, не хотіли б залишитися жити за кордоном.

Навіть серед українців, які переїхали до Європи до 24 лютого 2022 року, таких 40%.

Реклама:

Майже кожен п'ятий сумнівається в рішенні повертатися чи залишатися, решта думає про те, щоб залишитися на постійне проживання за кордоном.

"Насправді можливість залишитися залежить не лише від бажань, а й від інших обставин: можливостей, наявності роботи, дозволу на проживання, можливості навчатися дітям, зміни особистих обставин", - наголошують в соціологічній групі "Рейтинг".

Найбільше на рішення повертатися чи залишатися за кордоном впливають можливості комфортно жити та досягти успіху, дещо менше - можливості вести власний бізнес і знайти роботу. Значним є фактор освіти та доступність житла. Незначний вплив мають рівні інфраструктури, соціальної захищеності та захисту прав і свобод.

Реклама:

Водночас високий рівень бюрократії та оподаткування в Європі має значно менший вплив на ці рішення, як і високий рівень корупції в Україні.

У рамках дослідження було анонімно опитано 2116 українців віком від 18 років, які знайшли тимчасовий прихисток у 31 країні Європи після 24 лютого 2022 року.

Нагадуємо:

Глава Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) вважає, що Україна економічно конкурентоспроможна - країну не можна недооцінювати, а у деяких сферах українці взагалі залишили далеко позаду значну кількість країн ЄС. Як вважає Вернер Хойєр, у деяких сферах українці на світлові роки випереджають ЄС.

Читайте також: Що стимулюватиме українських біженців повернутися додому

Реклама: