Як вкладникам "Фрідом Фінанс" повернуть гроші? Стали відомі деталі змін до закону

Вівторок, 5 вересня 2023, 13:53 -

Національний банк та Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробляють зміни до законодавства, які дозволять повернути гроші вкладникам підсанкційної "Фрідом Фінанс".

Про це йдеться у статті ЕП.

Зміни, які розробляють регулятори, передбачатимуть зобов’язання НКЦПФР відкликати ліцензію в компанії та внести в неї тимчасового адміністратора, перевести ОВДП та грошові зобов’язання за ними до іншої депозитарної установи. А також розрахуватися з клієнтами-власниками цих облігацій коштами з транзитних рахунків НБУ.

Крім цього, законопроєктом передбачається переведення інших цінних паперів клієнтів брокера на рахунки в цінних паперах, відкритих в іншій депозитарній установі.

Реклама:

Також проєкт закону вноситиме зміни до санкційного законодавства, а саме буде уточнюватись, що розрахунок з клієнтами брокера та рух їх активів не вважатимуться порушенням санкцій, якщо обмеження не запроваджені проти самих клієнтів.

За даними співрозмовників ЕП в парламенті, такі зміни формалізують у вигляді законопроєкту, який зареєструють у Верховній Раді після його аналізу міжвідомчою санкційною групою. 

Для пришвидшення процесу їх можуть прописати у форматі поправок до законопроєкту "Про регулювання ринків капіталів". За нього парламент уже проголосував у першому читанні.

Реклама:

Читайте більше в статті: Держава заблокувала мільярди гривень клієнтів "Фрідом фінанса". Чи отримають українці гроші?

Нагадуємо:

У листопаді 2022 року Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку зупинила дії ліцензій компанії ТОВ "Фрідом Фінанс Україна", яку було включено до українського санкційного списку.

Реклама: