Єгипет закупив майже пів мільйона тонн російської пшениці за приватною угодою – ЗМІ

Понеділок, 4 вересня 2023, 10:58 -
 
Reuters

Єгипетський державний покупець зерна придбав близько пів мільйона метричних тонн російської пшениці в рамках приватної угоди.

Про це пише Reuters із посиланням на 4 трейдерів, яким вдалося домовитися про нижчі ціни, ніж ті, що пропонуються на більш традиційних тендерах.

"Один з найбільших світових імпортерів пшениці, Єгипет, минулого року почав переходити до прямих закупівель замість тендерів після того, як війна в Україні порушила його закупівлі.

У п'ятницю Генеральне управління з постачання сировинних товарів (GASC) купило близько 480 тис метричних тонн російської пшениці у торгової компанії Solaris за ціною близько 270 доларів за тонну на умовах "вартість і фрахт" (C&F), повідомили трейдери.

Реклама:

Трейдери розповіли Reuters, що ціна може бути нижче неофіційного мінімуму, встановленого російським урядом для контролю внутрішніх цін на пшеницю.

Інші російські постачальники пшениці подали пропозиції в п'ятницю за ціною 265 дол за тонну, вважаючи, що це встановлений ціновий мінімум, а ціна C&F перевищувала 270 дол за тонну.

Трейдери повідомили агентству, що мінімальна ціна не є юридично обов'язковою, але очікується, що постачальники будуть слідувати інструкціям міністерства сільського господарства Росії.

Реклама:

При цьому на ринку бракує ясності щодо рівня російської мінімальної мінімальної ціни.

Трейдери кажуть, що існують різні мінімальні ціни для приватних продажів і продажів на державних тендерах, а також різні ціни для продажів у кожному місяці між вереснем і груднем і знижки для низькопротеїнових сортів пшениці.

Після того, як війна в Україні порушила експорт пшениці з країни, Єгипет переважно покладався на відносно дешеве російське зерно.

Минулого року міністр постачання Єгипту заявив, що закупівля безпосередньо у постачальників дозволила йому домовитися про кращі ціни в часи невизначеності.

Єгипет страждає від дефіциту іноземної валюти після того, як війна в Україні завдала значного удару по її економіці, змусивши її почати відкладати платежі за пшеницю.

Нещодавно уряд країни підписав кредитну угоду з Експортним офісом Абу-Дабі на суму 500 млн дол для закупівлі пшениці у компанії Al Dahra, що базується в ОАЕ.

Економічна правда

Реклама: