Українські фермери стурбовані через моркву: ціни опустилися до небувалого рівня

Субота, 23 вересня 2023, 12:37 -
 
getty images

Українські фермери стурбовані ситуацією на ринку моркви: ціни опустилися до небувало низького рівня.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit. 

Згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, попит на моркву в Україні катастрофічно низький, а фермерам важко знайти покупців для не контрактованих обсягів продукції.

"Наразі продажі моркви ведуться лише за укладеними раніше договорами, тоді як не законтрактовані обсяги цієї продукції фермерам вдається продавати з великими труднощами", – йдеться в повідомленні. 

Реклама:

Відповідно, виробники змушені й далі знижувати ціни на моркву. Наразі вони пропонують до продажу коренеплід по 5-8 грн/кг ($0,14-0,22/кг), що в середньому на 18% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Зазначається, що цього року низка українських господарств збільшила площі під коренеплодами, зокрема під морквою. Водночас погодні умови в поточному сезоні були досить сприятливими для виробництва цієї продукції. Як результат, пропозиція моркви на ринку продовжує стрімко збільшуватися і вже чинить негативний вплив на ціни в цьому сегменті.

Додається, що цьогоріч морква в Україні вже коштує в середньому на 64% дешевше, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому, фермери поки що не очікують поліпшення ситуації, оскільки пропозиція моркви на ринку залишається надлишковою.

Реклама:

Нагадаємо:

Кабінет міністрів скасував обов'язкове декларування у разі підвищення роздрібних цін на соціальні  продуктові товари більше, ніж на 5%.

Економічна правда.

Реклама: