Більш ніж половина земель в Україні була продана одразу після відкриття ринку, продажі падають

Четвер, 21 вересня 2023, 11:03 -

Більш ніж половина сільськогосподарських земель в Україні була продана протягом перших 8 місяців після відкриття ринку землі, надалі кількість угод різко зменшилася, а протягом останніх трьох місяців зафіксовано падіння кількості як за кількістю угод, так й за площею проданих угідь.

Про це повідомляє платформа відкритих даних Опендатабот.

Загалом за весь період відкритого ринку землі було відчужено 448 тисяч га.

Більш ніж половина від загального обсягу була продана протягом перших 8 місяців, до початку повномасштабного вторгнення. 

Реклама:

Певне пожвавлення на ринку спостерігалось з лютого 2023 року. Однак влітку зафіксовано падіння кількості як за кількістю угод, так й за площею проданих угідь.

Переважно землі в Україні змінюють власника внаслідок спадкування.

 

Так, наприклад, за останні два роки, станом на середину вересня 2023 року, найбільшу кількість земельних угідь було передано у спадщину — 828 тисяч га. Для порівняння, за той самий час за договорами купівлі-продажу було продано лише 365 тисяч га.

Реклама:

Середня площа угоди "купівлі-продажу" складає 2,20 гектари.

Середня ціна угоди становить 39-45 тис грн. Ця ціна виведена з інформації, яка наявна у базі моніторингу земельних відносин. Водночас така інформація не є повною.

Найдешевшою за весь час з моменту відкриття ринку стала земля на Херсонщині — 23 тисячі грн за гектар. А найдорожчі угіддя виявились на Львівщині — 132 тисячі грн за гектар.

Нагадуємо:

З 2024 року відбудеться розширення кола покупців землі. Зокрема, купувати землю зможуть і юридичні особи.

Реклама: