Українцям спрогнозували зміну цін на картоплю найближчі два місяці

Четвер, 14 вересня 2023, 14:15 -

Українцям спрогнозували суттєве зниження цін на картоплю.

Про це заявив віцепрезидент Асоціації виробників картоплі України Нік Гордійчук.

За словами Гордійчука, наприкінці вересня – на початку жовтня, коли з полів остаточно приберуть урожай, ціни на картоплю опустяться.

"Врожайність картоплі в цьому сезоні буде вищою порівняно з минулим сезоном, що, безумовно, негативно вплине на ціну", - зазначив він.

Реклама:

Згідно з прогнозами, нинішнього року в Україні буде надлишок урожаю картоплі. До того ж експорту картоплі практично не намічається.

"Сезон був вдалим для фермерів Західної України, Львова, Тернополя, Волині, де фермери отримують регулярні опади в період вегетації. Деякі сорти показали себе дуже добре з врожайністю до 45-50 тонн з гектара без використання зрошення", - зазначив Гордійчук.

Війна з Росією також наклала свій відбиток і на картопляний сезон в Україні.

Реклама:

"Понад шість мільйонів людей виїхали з України, в основному жінки й діти, а це просто означає, що споживчий ринок в Україні скоротився. Це, своєю чергою, також призвело до зниження споживання чіпсів, в той час як переробники зменшують свої замовлення від виробників", - наголосив Гордійчук.

За його словами, ціни на картоплю уже зараз низькі й можуть піти ще нижче.

"Ми бачимо тенденцію до цін на картоплю. Ціна стартувала з 1,20 євро за кг ранньої картоплі в червні й знизилася до 0,16 євро/кг з ферми", - пояснив Гордійчук.

Водночас, за його словами, є проблема дефіциту якісної картоплі.

Саме тому, за його словами, супермаркети пропонують кращу ціну на картоплю хорошої якості на рівні 0,18-0,20 євро за кг.

Водночас ціни можуть зрости в січні або лютому 2024 року, підсумував віцепрезидент Асоціації виробників картоплі.

Реклама: