Вже 15 великих бізнесів долучилися до меморандуму щодо відновлення Криму після деокупації

Четвер, 24 серпня 2023, 14:16 -

15 міжнародних, національних та локальних бізнесів вже долучилися до відкритого меморандуму щодо відновлення та розвитку підприємництва на Кримському півострові після його деокупації.

Про це за підсумками третього саміту Кримської платформи повідомив віцепрем'єр-міністр з відновлення України — міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Так, серед підписантів меморандуму — компанії Nokia, Fozzy Group, Vodafone, Kyivstar, Genesis, SoftServe Ukraine, Monobank, Sigma Software, SQUAD, Ribas Hotels, Edem, Okko, Lifecell, Добробут, CMS Group, Luxoft.

Листи підтримки направила міжнародна компанія Jacobs, яка є однією з найбільших інжинірингових компаній США, компанія Expedia, яка є одним зі світових лідерів на ринку туристичних технологій. А також - компанія EPAM, лідер у сфері інформаційних технологій.

Реклама:

Про свою готовність інвестувати в інфраструктуру на всій суверенній території України заявила компанія Ryanair. А також - Royal HaskoningDHV, одна з найбільших світових консалтингових компаній у сфері розвитку авіації, будівництва, енергетики, транспортної інфраструктури, урбаністики, яка має представництва у понад 30 країнах світу.

З відеозверненнями на підтримку економічного відновлення та відбудову звільненого Криму підключилася Всесвітня туристична організація — єдиний орган при ООН, який навесні 2022 року анулював членство Росії у своєму складі. Організація об’єднує 157 країн.

Підтримал ініціативу також Всесвітня рада з подорожей та туризму — ця міжнародна організація представляє понад 200 компаній, оборот який становить понад 600 млрд доларів США (30 % усього ринку). Серед членів ради — ALL - Accor Live Limitless, Airbnb, Carnival Corporation, Hilton, InterContinental Hotels & Resorts, Marriott Hotels, MSC Cruises, Radisson і Uber.

Реклама:

"Ми створимо у Криму найбільший технологічний Центр Східної Європи. Вільні економічні зони, скасування валютного регулювання, сучасна цифрова інфраструктура та безмежні можливості для навчання та саморозвитку. Разом з Україною у Крим повернеться гідний рівень життя", - наголосив віцепрем'єр.

"Тимчасова окупація півострова перетворила його на символ імперської, антигуманної, терористичної та шовіністської сутності росії. Однак сьогодні ми говоримо про інше майбутнє Криму. З відновленням після тимчасової окупації, з розвитком інфраструктури, з поверненням інвестицій, туристів, свободи говорити та діяти", — зазначив Олександр Кубраков.

Як наголошують в Мінвідновлення, попри фактичне знищення Росією економіки, бізнесу і туризму на півострові, попри втрати від екологічного тероризму, він стане кращим, аніж був.

"Економічна потужність, великі порти й морські маршрути. Технологічні парки та R&D центри провідних ІТ-компаній світу. Сучасна освітня інфраструктура. Новий туристичний бренд. Все це — складові відновлення звільненого Криму. Вже сьогодні долучитись до відновлення півострова готові десятки провідних компаній та міжнародних організацій. Впевнена, що разом ми відновимо український Крим", — зазначила заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Азархіна.

Як наголошують в Мінвідновлення, Україна має безпрецедентну підтримку провідних бізнесів — з України та усього світу, які вже долучилися до відкритого меморандуму щодо відновлення та розвитку півострова.

Доєднатися до Меморандуму можна за посиланням.

Нагадуємо:

Україна розробляє план економічного розвитку Криму після деокупації.

Модель складається з п’яти ключових пунктів.

Перший – це перетворити Крим на новий туристичний центр Європи. Це нова готельна інфраструктура та нові публічні простори під брендом Крим365

Другий –  з’єднання Криму з Україною, Європою та світом.

Третій – інтегрувати Крим до системи ENTSO-E. Крім того, планується розробка Чорноморського газового шельфу із залученням новітніх технологій. Завдяки цьому Крим стане нетто-експортером енергоресурсів. 

Четвертий – розвиток аграрного сектору. Уряд готує проєкт відновлення Каховської ГЕС для зрошення Півдня України.

Пʼятий – створення на півострові ІТ-хабу європейського та світового рівня. Спеціальний режим для залучення інвестицій в науку, освіту й інновації.

Реклама: