Fitch змінив рейтинги двох українських держбанків і підтвердив рейтинг ще одного

Середа, 5 липня 2023, 12:57 -

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підвищило рейтинги стійкості двох державних банків України - Ощадбанку та Укргазбанку, і підтвердило рейтинг ще одного держбанку - Укрексімбанку.

Відповідні рейтинги опубліковано на сайті агентства, пише "Інтерфакс-Україна".

Так, підвищено рейтинги стійкості Ощадбанку та Укргазбанку з "сс" до "сс-с", і підтверджено їхні довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) в іноземній і національній валютах відповідно "ССС-" і "ССС".

"Підвищення рейтингу стійкості відображає нашу думку про помірно нижчий ризик банкрутства Ощадбанку та Укргазбанку внаслідок більш стійкої якості активів і прибутковості через менш жорстке операційне середовище, ніж ми очікували раніше", - зазначає агентство.

Реклама:

Одночасно знижено рейтинги державної підтримки GSR обох банків з "ссс-" до "немає підтримки" (ns).

"Зниження рейтингу GSR відображає нашу впевненість у тому, що в разі істотного дефіциту капіталу Ощадбанк і Укргазбанк, найімовірніше, в найближчому майбутньому діятимуть в умовах обмеження регулятивного капіталу, а не отримають негайну надзвичайну капітальну підтримку від держави", - пояснило Fitch.

Крім того, агентство підтвердило довгострокові РДЕ державного Укрексімбанку в іноземній і національній валютах "CCC-" і "CCC", а також підтвердило його рейтинги VR на рівні "f" і GSR на рівні "немає підтримки".

Реклама:

Fitch пояснює таку оцінку тим, що показники достатності основного і регулятивного капіталу Укрексімбанку на 1 червня відповідно 3,7% і 7,4% залишаються нижчими за мінімальні нормативні значення 7% і 10%.

"Ми вважаємо, що банк і далі покладатиметься на тривале послаблення регулятивного капіталу для продовження роботи з огляду на обмежені перспективи відновлення капіталізації завдяки внутрішньому накопиченню капіталу, а також на слабку спроможність і схильність держави до рекапіталізації банку в найближчому майбутньому через війну", - зазначило агентство.

Щодо всіх трьох держбанків Fitch прогнозує, що вони продовжать обслуговувати свої зовнішні зобов'язання. 

Агентство уточнює, що їхні рейтинги дефолту емітента на один щабель вищі за суверенний рейтинг. 

Щодо Ощадбанку, зокрема, вказується, що на кінець першого кварталу 2023 року його зовнішній борг становив лише 3% від загального обсягу фінансування, а від початку війни банк погасив близько $158 млн своїх єврооблігацій. Його наступні виплати будуть помірними: близько $6 млн мають бути погашені в липні 2023 року і $25 млн у вересні 2023 року, уточнює агентство.

Що стосується Укргазбанку, то Fitch вважає, що доступної ліквідності банку в іноземній валюті було достатньо для покриття боргу в іноземній валюті з терміном погашення понад 12 місяців, а також помірної частки клієнтських депозитів в іноземній валюті на кінець 1 кв. 2023 р.

Нарешті щодо Укрексімбанку агентство зазначило, що його доступна ліквідність в іноземній валюті, яка здебільшого складається з коштів в іноземних банках, повністю покривала недепозитні зобов'язання в іноземній валюті зі строком погашення через 12 місяців на кінець 2022 року.

Наступні виплати за єврооблігаціями банку мають бути здійснені в липні 2023 року ($20,3 млн) і в січні 2024 року ($20,3 млн). Крім єврооблігацій, які на кінець третього кварталу 2022 року становили 4% загального фінансування, інші великі недепозитні зобов'язання в іноземній валюті включають кредити від міжнародних фінансових організацій - 12%. Депозити, здебільшого юросіб, є основним джерелом фондування Укрексімбанку з часткою 74% на кінець третього кварталу 2022 року, зазначено в повідомленні.

Щодо якості кредитних портфелів Fitch вказало на велику залежність Ощадбанку від вкладення в держпапери і кредитування держпідприємств. Цей самий ризик, додало агентство, притаманний і Укрексімбанку, у якого, до того ж, низька якість активів минулих років і висока частка кредитів в іноземній валюті. Майже всі ці ризики агентство відзначило і для Укргазбанку, частка кредитів в іноземній валюті у якого 46%, а крім цього є ще й значна концентрація портфеля в ризиковому енергосекторі.

Реклама: