Експорт IT-послуг з України цьогоріч скорочується - асоціація

Понеділок, 31 липня 2023, 14:05 -

Експорт IT-послуг з України в першому півріччі 2023 року скоротився на 9,3% у порівнянні з таким же періодом минулого року, і склав 3,38 млрд дол. 

Про це повідомляє Асоціація IT Ukraine.

Згідно з даними Національного банку, показник експорту ІТ-послуг у червні цього року становить 573 млн дол.

"В поточній ситуації зростання ІТ-індустрії за результатами півроку було б дивом. В той же час, позитивний сценарій - збереження обсягів експорту та припинення падіння експортних показників ІТ-послуг, на жаль, теж не відбувся. Отже, за результатами півроку, ми фіксуємо тренд на зниження обсягів експорту українського ІТ", - зазначив виконавчий директор IT Ukraine Association Костянтин Васюк.

Реклама:

У першому кварталі експорт IT-послуг з України знизився на 16% у порівнянні з таким же періодом 2022 року, і склав 1,68 млрд дол. 

За результатами минулого року ІТ-індустрія забезпечила валютні надходження до української економіки у розмірі 7,35 млрд дол. Податки за 2022 рік склали 32,2 млрд гривень.

Васюк додав, що українська ІТ індустрія зберегла експертизу та кадри в Україні, але щоб зберегти конкурентні переваги на глобальному ринку, цього недостатньо, тому компанії вимушені  розвивати закордонні офіси, щоб зберегти існуючих, та залучати нових клієнтів.

Реклама:

"Але, при цьому, в Україні ІТ компанії активно інвестують в нові розробки в сфері defence-tech та кібербезпеки. Хоча такі проєкти і не дають приросту експортних показників бюджету, але роблять значно більше - створюють нові унікальні продукти на майбутнє і допомагають боронити нашу країну сьогодні", - зазначив виконавчий директор  IT Ukraine Association.

Читайте також: "Коли виїжджають десятки тисяч інших і не повертаються, це нікого не турбує". Голова IT Ukraine про бронювання та втечу компаній

Нагадуємо:

Кількість охочих перекваліфіковуватись на айтівців зменшиться, оскільки з ринку співробітника ІТ перетворися на ринок роботодавця.

Реклама: