На Кіпрі затримали спільника олігарха Жеваго - ексзаступника банку "Фінанси та Кредит"

П'ятниця, 28 липня 2023, 15:10 -

У Республіці Кіпр правоохоронці затримали колишнього заступника голови правління АТ "Банк "Фінанси та Кредит", який є спільником власника банківської установи Костянтина Жеваго й підозрюється у відмиванні понад 100 мільйонів доларів США.

Про це повідомляє Державне бюро розслідувань України, за запитом якого відбувся арешт.

Наразі працівники Бюро готують необхідний пакет документів для екстрадиції затриманого з Республіки Кіпр в Україну.

Як зазначають ДБР, на основі зібраної ДБР доказової бази, суд ухвалив рішення щодо утримання підозрюваного під вартою.

Реклама:

Нагадуємо:

17 вересня 2015 року Нацбанк визнав банк "Фінанси та Кредит" неплатоспроможним. Банк, що ліквідується, закінчив 2015 рік зі збитком 21,05 млрд гривень.

У межах розслідування було повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень самому Жеваго, а також низці топменеджерів банку.

Реклама:

Так, в різний час повідомлялося, що у справі банку "Фінанси і кредит" проходили колишній глава правління банку "Фінанси і Кредит" Володимир Хливнюк, заступник голови правління банку Ігорь Копертєхін.

Майже весь топменеджмент банку, причетний до злочину, покинув країну. Ексголова банку "Фінанси та Кредит" Володимир Хливнюк виїхав з України у квітні 2015 року. Поїхав за кордон і колишній заступник голови правління Олег Шапкін.

Останнього було оголошено у міжнародний розшук. Відповідне повідомлення було розміщене на сайті Інтерполу.

Їх підозрюють в тому, що вони організували механізм розтрати 113 млн доларів фінансової установи, чим завдали шкоди інтересам держави та вкладників банку.

На сьогодні накладено арешт на майно підозрюваного олігарха, а також пов’язаних з ним юридичних осіб. Зокрема, акції його підприємств на сотні мільйонів гривень корпоративні права товариств, 26 об’єктів нерухомості. Також, накладено арешт на майно інших юридичних осіб, які пов’язані з колишнім депутатом. Серед іншого, це 14 майнових комплексів, 21 частина майнових комплексів, 30 нежитлових приміщень, 10 квартир.

Ще у жовтні 2020 року арештовані активи, вартістю понад 300 млн гривень, були передані до Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА).

Реклама: