Країну походження товарів визначатимуть по іншому: зареєстровано євроінтеграційний проєкт

Вівторок, 25 липня 2023, 11:00 -

Країну походження товарів в Україні пропонують визначати за європейськими стандартами.

Відповідний законопроєкт у липні поточного року зареєструвала група народних депутатів - членів Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, на чолі з головою комітету Данилом Гетманцевим.

При цьому у Раді з 2021 року лежав подібний законопроєкт, що був поданий Кабінетом міністрів Дениса Шмигаля. Депутати зняли його з розгляду.

Чинним законодавством передбачено, що країною походження товару вважається країна, в якій товар був повністю вироблений або підданий достатній переробці.

Реклама:

Депутати ж пропонують країною походження товару вважати країну, в якій:

  • товар був повністю отриманий;
  • товар був підданий останнім економічно обґрунтованим виробничим та технологічним операціям з переробки, що призвели до виробництва нового товару або представляють важливу стадію виробництва за умови виконання в цій країні критеріїв достатньої переробки, перелік яких встановлюється Кабінетом Міністрів
  • якщо стосовно конкретного товару критерії достатньої переробки не встановлено, то застосовується правило, згідно з яким країна походження товарів визначається за країною походження використаних при переробці матеріалів з найбільшою вартістю.

При цьому, із законодавства будуть вилучені положення, які впливали на визначення країни походження, а саме: походження електроенергії, машин, інструментів, запчастин, які використовують для виробництва тощо.

Водночас пропонується також вилучити положення щодо дотримання конфіденційності інформації при визначенні країни походження товару.

Реклама:

"Доопрацьований проєкт закону спрямований на імплементацію положень Митного кодексу Європейського Союзу", - йдеться у пояснювальній записці.

"Проєкт закону стосується зобов’язань України у сфері європейської інтеграції, в тому числі міжнародно-правових, та прав Європейського Союзу (acquis ЄС), та розроблений відповідно до зобов’язань", - зазначають також автори законодавчої ініціативи.

Реклама: