Ще в одній області починають будувати електромережі за міжнародними стандартами

Понеділок, 10 липня 2023, 14:16 -

Україна за сприяння французьких фахівців розпочинає реалізацію проєкту будівництва сучасних електромереж в Запорізькій області.

Про це повідомляє Міністерство енергетики з посиланням на меморандум, підписаний з компанією EDF International Networks (Франція).

"Економічне відновлення країни висуває високі вимоги й до майбутніх мереж. Вони мають бути стійкими, гнучкими, ефективними та надійними, інтегрованими відповідно до потреб розвитку нових об'єктів економіки та генерації, зокрема ВДЕ, у повному обсязі задовольняти попит на розподіл електроенергії. Співпраця з нашими французькими партнерами допоможе реалізувати відповідні завдання та наблизити стандарти послуг із розподілу до найкращих показників міжнародних практик", - сказав заступник міністра Ярослав Демченков.

Наразі сторони вже обговорили адміністративні, фінансові та технічні аспекти реалізації пілотного проєкту.

Реклама:

За словами Демченкова, важливо забезпечити фізичний розвиток мереж, оптимізувати операційні витрати, водночас підвищуючи їхню ефективність і мінімізувавши втрати електроенергії.

Після успішної реалізації пілотного проєкту в Запорізькій області досвід співпраці з відновлення розподільчих мереж заплановано застосувати в інших регіонах України.

Заступник міністра нагадав, що системи розподілу е/е зазнали найбільших пошкоджень унаслідок російських атак.

Реклама:

За словами Демченкова, інвестиції в розвиток систем розподілу сприятимуть залученню коштів для суміжних сервісів, зокрема, розвиток систем накопичення енергії, балансування, мікромережі та електромобільність.

Нагадуємо:

Електромережі Миколаївської області переведуть на євростандарт - замість напруги 10/0,4 кВ розподільчі мережі області матимуть напругу 20/0,4 кВ. Проєкт профінансує Литва.

Як повідомляли в "Миколаївобленерго", основна мета даного проєкту – відійти від точкового відновлення окремих об’єктів, ушкоджених бойовими діями, або просто застарілих.

Натомість буде побудовано єдину сучасну електроенергетичну систему на новітніх принципах та елементній базі.

Реклама: