Комітет ВР з держуправління підтримав законопроєкт про реформування зарплат на держслужбі

Вівторок, 27 червня 2023, 18:38

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади підтримав законопроєкт №8222 щодо реформування зарплат державних службовців.

Як випливає з картки законопроєкту, відповідне рішення було ухвалене 27 червня.

Законопроєкт передбачає збільшення розмірів посадових окладів на посадах державної служби. Водночас будуть зменшені надбавки за вислугу років, інші тимчасово встановлені стимулюючі виплати.

"Пропонується чітко визначити основну і додаткову частини заробітної плати державного службовця, обмежити премії і надбавки, забезпечити дотримання Європейських стандартів належного адміністрування сформульованих в документі SIGMA "Принципи державного управління", який містить систему критеріїв оцінки державного управління", - зазначається в пояснювальній записці до проєкту.

Реклама:

Так, премії держслужбовцям планують обмежити 30% посадового окладу. Квартальну премію планують обмежити 90% від посадового окладу держслужбовця.

Також, буде скорочено надбавку за вислугу років. Вона становитиме лише 2% за кожен рік, але максимальна надбавка за вислугу років не перевищуватиме 30% від посадового окладу. Наразі за кожен рік стажу держслужби належить надбавка у розмірі 3% від посадового окладу. При цьому максимальна надбавка за вислугу років може становити 50% окладу.

Водночас проєктом пропонується підвищити конкурентоспроможність заробітної плати державних службовців.

Реклама:

Так, передбачається протягом п’яти років досягти розміру заробітної плати на держслужбі, яка б від 70 до 90 відсотків відповідала зарплатам на посадах аналогічного рівня складності та відповідальності у приватному секторі.

Досягти зазначеного пропонується шляхом запровадження класифікації посад, зміни розрахункової величини для визначення мінімального розміру посадового окладу державного службовця та встановлення його на рівні не менше однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Також пропонується закласти дієвий механізм контролю за надмірною кількістю посад державної служби, які створюють додаткове навантаження на Державний бюджет, зокрема, шляхом проведення моніторингу оплати праці та кількісного складу державних службовців.

Зокрема, відбудеться скорочення кількості держслужбовців, яке буде пропорційним від кількості посад, які були вакантними протягом року.

Набрання чинності законом в цілому передбачено з 2024 року.

Нагадуємо:

Цьогоріч, відповідно до закону, видатки на фонди оплати праці у різних міністерствах скоротяться на від 8% до 23%. Чиновники втратили майже всі надбавки та отримують "голі" ставки.

Зарплати на держслужбі виплачуються за рахунок кредитних коштів, які Україні надає Світовий банк, а також фінансової допомоги США та Євросоюзу.

Читайте також: Грошей на всіх не вистачає, держслужбовці масово звільняються. Що відбувається?

Реклама: