Росія привласнила частину акцій клієнтів Deutsche Bank - Reuters

Вівторок, 27 червня 2023, 11:36

Найбільший банк Німеччини Deutsche Bank виявив брак акцій, які забезпечують депозитарні розписки російських компаній, і повідомив своїм клієнтам, що більше не може гарантувати повний доступ до російських акцій, які їм належать.

Про це повідомляє Reuters.

Депозитарні розписки - це сертифікати, випущені банком, що представляють акції іноземної компанії, що торгуються на місцевій фондовій біржі.

Акції, про які йдеться, включали акції національної авіакомпанії Аерофлот, будівельної фірми "ЛСР Груп", гірничо-металургійної фірми "Мечел" і "Новолипецького металургійного комбінату".

Реклама:

"Найбільший банк Німеччини повідомив у циркулярі від 9 червня, що він виявив брак акцій, які забезпечують депозитарні розписки, випущені банком до вторгнення в Україну", — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що акції знаходилися в Росії в іншому банку-депозитарії

Водночас Москва без узгодження з Deutsche Bank дозволити інвесторам конвертувати частину депозитарних розписок в місцеві акції.

Реклама:

"Конвертація була проведена без "участі або нагляду" Deutsche Bank", - пише Reuters.

Зазначається, що обмін депозитарних розписок на акції російських компаній став кроком Москви, щоб повернути свої гроші, заблоковані західними санкціями.

"Це перший великий банк, який офіційно повідомив власників депозитарних розписок про те, що вони можуть не отримати право власності на всі акції, на які вони мають право", - повідомляє Reuters з посиланням на два джерела, які консультують інвесторів, які продовжують володіти російськими депозитарними розписками.

Reuters нагадує, що це не єдиний відомий випадок привласнення РФ західних активів.

Нагадуємо:

Росія також систематично грабує окуповані українські території, привласнюючи майно або шляхом прямих крадіжок, або шляхом "націоналізації", як це, наприклад, відбулося в окупованому Криму.

З цього приводу проти країни агресора подано вже не один судовий позов.

Наприклад, мільярдер Рінат Ахметов подав позов до Європейського суду з прав людини проти РФ щодо компенсації за грубі порушення його прав власності під час неспровокованої воєнної агресії Росії проти України.

У квітні цього року Арбітражний трибунал при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі зобов'язав Російську Федерацію виплатити НАК "Нафтогаз" 5 млрд доларів. Ці гроші – компенсація за активи, якими українська державна компанія володіла у Криму до його тимчасової окупації росіянами.

За розрахунками старшого наукового співробітника Євразійського центру "Атлантичної ради" Андерса Аслунда українська економіка втратила майже 100 мільярдів доларів через окупацію Росією Криму та війну на Донбасі.

У 2019 році "ПриватБанк" виграв суд у РФ за активи в Криму.

Читайте також: Украв, вивіз, у Москву. Як окупанти намагаються продати крадене українське зерно іншим країнам

Реклама: