Украв, вивіз, у Москву. Як окупанти намагаються продати крадене українське зерно іншим країнам

Украв, вивіз, у Москву. Як окупанти намагаються продати крадене українське зерно іншим країнам

П'ятниця, 6 травня 2022, 10:00 -
Elevatorist.com
Скільки зерна російські мародери вивезли з окупованих територій України, що з ним відбувається далі та як в уряді планують завадити продажу краденого українського збіжжя іншим країнам.

З кожним днем окупації українських міст фактів про злочини росіян стає дедалі більше.

Аграрії з тимчасово окупованих регіонів розповідають, як окупанти крадуть їхнє майно та запаси або змушують продавати врожай за безцінь. Мешканці міст відчувають суттєве подорожчання продуктів у магазинах.

Уже відомо, що Росія краде та вивозить сотні тисяч тонн зерна з Херсонщини, Запоріжжя, Луганщини та Донеччини. Те саме стосується овочів та сільгосптехніки, які належать українським підприємствам.

Конфіскація зерна та інших продуктів, їх незаконне вивезення і навіть спроби продавати викрадене за кордон мимоволі відсилають до трагедії тридцятих років минулого століття – голодомору. Російські окупанти не вигадують нічого нового, вони лише наслідують радянські методи.

Реклама:

Попри труднощі отримання інформації з цих територій, українці мають змогу документувати злочини, аби в майбутньому все згадати та змусити відшкодувати збитки.

Як і навіщо вивозиться зерно з українських територій та що це означає для мешканців тимчасово окупованих міст?

Скільки зерна на окупованому півдні

Війна нагадала всьому світу, чого вартує українське зерно.

Урожаї в Україні зростають, хоча внутрішнє споживання залишається на відносно стабільному рівні. Наприклад, у 2020 році вітчизняні аграрії зібрали 65,4 млн тонн зернових та зернобобових, з яких на експорт відправили 56,7 млн тонн.

За підсумками 2019-2020 маркетингового року Україна посіла друге місце у світі за обсягами продажу цієї продукції на зовнішні ринки.

У 2021 році був зафіксований рекордний за всю історію України врожай – 106 млн тонн. Проте продати всі заплановані обсяги за кордон не вдалося.

Зазвичай аграрії притримують частину продукції до весни, коли ціни на товар традиційно підвищуються. Однак цього разу такий підхід для багатьох виявився фатальним.

У мирний час близько 60% експорту зерна з України проходили через морські порти. Уже понад 70 днів усі вони заблоковані через замінування Чорного моря та окупацію приазовських портових міст.

Через скорочення експорту з України та низку інших факторів ціни на зерно на міжнародних ринках суттєво зросли. Так, вартість тонни пшениці в кінці квітня була на 50% вища, ніж до початку війни в Україні.

 

На українських складах залишилося 20 млн тонн зерна, з яких 1,5 млн тонн – на тимчасово окупованій території Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей.

Отже, на тимчасово окупованих територіях залишилося зерна на близько пів мільярда доларів, і Росія вирішила цим скористатися.

Куди зникають запаси і техніка

На початку квітня призначений Кремлем "очільник" окупованого Криму Сергєй Аксьонов неочікувано заявив про "стабільні поставки" на півострів продукції з території Херсонської області.

Як виявилося, це означає "стабільні" крадіжки продукції українських фермерів або купівлю в кілька разів дешевше "під дулами автоматів".

"Росіяни використовують тактику початку 20 століття з крадіжками зерна й вивезенням його з України", – заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Повідомлення про такі випадки лунають з усіх тимчасово окупованих регіонів. Наприклад, на Луганщині росіяни вивезли або знищили трирічний обсяг потреб жителів області в зерні. Це єдина область, де досі не почалася сівба.

У Запорізькій області зерно теж зникає з портів: ще в березні у Бердянському порту стояли п’ять повністю або частково завантажених транспортних кораблів, а наприкінці місяця вони зникли. За словами місцевих мешканців, їх відтягнули в невідомому напрямку російськими буксирами.

Недавно міський голова Мелітополя Іван Федоров повідомив, що в запорізьких фермерів хочуть забрати 70% їх урожаю.

На Херсонщині окупанти пограбували елеватор та вивезли в РФ 20 тис тонн зерна, а в середині квітня привласнили земельний банк і майно підприємств "Агро-співдружність" та "Співдружність-південь".

У Мінагрополітики зазначили, що росіяни викрали близько 500 тис тонн зерна – третину обсягу, що перебуває на окупованих територіях.

Загарбники не обмежуються продовольством. У Мелітополі вони вкрали та вивезли до Чечні 27 одиниць сільгосптехніки дилерського центру "Агротек" на 5 млн дол. Правда, скористатися нею не змогли – власники заблокували її дистанційно.

Українське продовольство для кримчан

Разом із зерном окупанти захоплюють тепличні підприємства та вивозять до Росії овочі. Так сталося з комбінатом "Агрокоін" в Енергодарі.

Власник компанії Андрій Чорний повідомив, що на комбінат увірвалися озброєні люди разом з колишнім місцевим депутатом від ОПЗЖ Андрієм Шевчиком. Підприємство "націоналізували", а власник втратив контроль над відвантаженнями продукції.

Жителі окупованої Херсонщини розповіли ЕП, що через розрив економічних зв’язків з підконтрольними регіонами та обмежену логістику вони змушені продавати врожай на оптовий ринок за безцінь.

Придбаний таким чином товар росіяни разом з награбованим везуть в окупований Крим, щоб задовольняти потреби місцевого населення.

Так званий голова адміністрації міста Армянська з окупованого Криму Василь Теліженко похизувався кремлівському агентству ТАСС, що ціни на місцевих ринках упали, а якість продукції зросла завдяки постачанням "з того боку".

Вивозять росіяни до Криму й зерно. Схема аналогічна: викрадення або купівля за безцінь.

За словами глави Асоціації фермерів та землеробів Херсонщини Олександра Гордієнка, у Каховському районі аграріям пропонували продати зерно за 100 дол за тонну, що у 2,5 разу менше, ніж внутрішні ціни, та вчетверо менше за світові.

28 квітня видання "РІА-Мелітополь" опублікувало відео, як на півострів рухалися 15 зерновозів з літерами "Z".

Овочі та зерно окупанти вивозять, щоб приборкати наслідки продовольчої кризи.

Лише за рік світові ціни на продовольство зросли на 25%. Очікується, що вони підвищаться ще більше через війну в Україні, дефіцит добрив та хвилю протекціонізму з боку країн-виробників.

У Росії через санкції та загальносвітовий дефіцит продовольча інфляція в березні становила 18,75%.

Панічні закупівлі цукру місяць тому показали, що російське суспільство дуже чутливе до подорожчання продуктів. Недопущення зростання цін у магазинах є одним з головних факторів стабільності для путінського режиму.

Міністр сільського господарства Німеччини Джем Оздемір припускає, що, вивозячи зерно та знищуючи інфраструктуру, Росія намагається прибрати Україну як свого традиційного конкурента на світовому ринку зерна.

Поки росіяни викачують продовольство та захоплюють підприємства, ціни на окупованих територіях зростають. Жителі скаржаться, що вартість основних продовольчих товарів зросла у два-три рази.

За даними джерел ЕП, у магазинах Енергодара кілограм гречки коштує 90 грн, рису – 70 грн, а 850 мл соняшникової олії – 120 грн. Постачання з Криму нестабільні та недостатні для задоволення потреб жителів окупованих районів.

Росіяни крадуть продовольство не лише з непідконтрольних територій, а й з усієї України. Кожен третій український томат вирощений на Херсонщині. Частка херсонських цибулі та огірків у загальноукраїнському виробництві – 12%.

Це означає, що овочів не вистачатиме у всій країні, адже товарообмін з окупованими територіями не відбувається. Через це зростатимуть ціни і побільшає імпортної агропродукції.

Український омбудсмен Людмила Денисова заявила, що дії РФ на окупованих територіях – це військовий злочин та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

За словами міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського, про позови до Росії в міжнародних судах щодо викрадення продовольства говорити рано. Наразі лише фіксуються такі випадки, щоб у майбутньому запустити механізм компенсації збитків та покарання злочинців.

Награбоване на продаж

За даними Мінагрополітики, Україна забезпечує продовольством 400 млн людей. Після блокування українських портів Росією деякі країни втратили ключового постачальника зерна.

Наприклад, Ліван та Єгипет понад 80% зерна отримували з України та Росії. Зменшення відвантажень поставило ці країни в скрутне становище, особливо в умовах світової продовольчої кризи.

Росія може скористатися кризою і спробувати продати вразливим країнам награбований український хліб. Прецедентом стала спроба російського судна "Матрос Позинич" вивезти крадене українське зерно до третіх країн.

На початку травня в окупованому Криму на цей корабель з вимкненою геолокацією завантажили 27 тис тонн зерна. Місце його прибуття – Єгипет. Завдяки українському МЗС судно не змогло дістатися до Александрійського порту.

Крадене зерно прямує в Ліван та Сирію. Україна просить ці країни заарештувати корабель, щойно він увійде в їхні порти.

За даними МЗС, наразі це єдиний випадок, коли РФ намагалася продати крадені вантажі з України за кордон. Утім, Сольський припускає, що все зерно, яке виїжджає із Севастополя, походить з окупованого півдня України.

Речник МЗС Олег Ніколенко зазначив, що Україна працює над тим, аби кожна пов’язана з незаконними оборудками з українським зерном російська компанія відповіла за скоєне.

Мова йде про введення санкцій проти трейдерів, судновласників та інших учасників злочинів.

Реклама: