Австрія закликала вітчизняних постачальників прискорити відмову від газу РФ

Вівторок, 27 червня 2023, 09:00 -

Міністерка енергетики Австрії Леонор Гевесслер закликала вітчизняних постачальників прискорити процес відмови від російського газу на зустрічі з енергетичними компаніями в понеділок.

Про це, як пише "Європейська правда", йдеться у публікації Euractiv.

На зустрічі з енергетичними компаніями Гевесслер обговорила плани диверсифікації газопостачання, оскільки, за її словами, прогрес, досягнутий у відмові від російського газу, хоча і є, але недостатній з точки зору швидкості.

"Йдеться про те, щоб зробити останній крок", – сказала вона після зустрічі, вказавши на додаткові заходи, які необхідні через постійну невизначеність на ринку.

Реклама:

Гевесслер зазначила також, що Австрія готова до майбутньої зими, оскільки її газосховища будуть заповнені на 80%. 

Вона підкреслила, що 13 терават-годин газу вже зареєстровано для закупівлі через європейську платформу закупівлі газу, що становить понад 10% річного обсягу поставок.

Водночас колишній голова E-Control Вальтер Больц застеріг Австрію від самозаспокоєння, незважаючи на нещодавнє відновлення оптових цін на газ після минулорічних цінових стрибків.

Реклама:

Він також застеріг, що раптове припинення поставок може швидко призвести до дефіциту і зростання цін. "Ми не повинні дати себе заколисати", – сказав він.

Федерація австрійської промисловості також закликала уряд вжити додаткових заходів для забезпечення надійного газопостачання.

Одним з ключових питань є запобігання потенційному дефіциту, який може виникнути внаслідок закінчення терміну дії контракту на транзит газу між Україною та Росією до кінця 2024 року.

У травні Європейська комісія зазначила, що Австрія не має чітко визначеного короткострокового плану скорочення імпорту російського газу, зробивши висновок, що "потенціал виробництва і транспортування відновлюваних газів ще недостатньо використаний".

Нагадаємо, у травні Європейських Союз оголосив, що зміг подолати залежність від російських енергоносіїв завдяки плану ЄС щодо скорочення споживання газу.

План ЄС щодо скорочення споживання газу в усьому Євросоюзі на 15%, щоб упоратися з газовою кризою через війну Росії, почав діяти торік у серпні.

Цьогоріч у Єврокомісії вирішили запропонувати країнам ЄС добровільно продовжити скорочення споживання газу на 15% і надалі.

Європейська правда

Реклама: