СБУ затримала "праву руку" російського олігарха в справі вивезення з України титану

Субота, 24 червня 2023, 14:13 -

У Дніпрі Служба безпеки затримала "праву руку" підсанкційного мільярдера Михайла Шелкова росіянина Олександра Федосеєва, який керував вивезенням з України титану для виробництва "Калібрів".

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що за матеріалами СБУ, ці особи організували схему прихованого вивезення з України до РФ титанової сировини. Там її використовували у військово-промисловому комплексі, у тому числі для виробництва ракет типу "Калібр", бойових літаків МіГ-35 та СУ-35, вертольотів Ка-52.

Федосеєва обіймає посаду радника гендиректора металургійної корпорації "ВСМПО-АВІСМА", яка належить російському мільярдеру.

Реклама:

"Саме через неї Шелков налагодив постачання до рф корисних копалин з родовищ підконтрольного йому Демурінського гірничо-збагачувального комбінату на Дніпропетровщині

За його дорученням, Федосеєв ще до 24 лютого 2022 року прибув в Україну для контролю за цим нелегальним бізнесом", – пояснюють в СБУ.

Відповідно, організатори "схеми" переправили до Росії майже 11 тонн мінералів загальною вартістю майже 2 млн дол.

Реклама:

Додається, що Федосеєв переховувався від правосуддя, але у результаті оперативних дій Служба безпеки встановила його місцеперебування і затримала. Під час обшуку у нього виявлено російський паспорт і документи з доказами незаконної діяльності.

Наразі суд обрав Федосеєву запобіжний захід у виді тримання під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми.

Крім того, ще тривають комплексні заходи для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до "схеми". Саме розслідування проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Нагадаємо:

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) конфіскував українські активи російського мільярдера, ексглаву інвестиційного підрозділу державної компанії "Ростех" Михайла Шелкова.

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) 26 грудня 2022 року почав розгляд справи за позовом Мін'юсту про конфіскацію українських активів Михайла Шелкова - основного бенефіціара та члена ради директорів найбільшого у світі виробника титану російської ПАТ "Корпорація ВСМПО-Авісма".

У якості третіх осіб до справи було долучено українські ТОВ "Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат" та засновані ним компанії "Інвестагро", "ВСМПО Титан Україна", "Тай-Мінералс" та її співвласника - кіпрську Limpieza Limited.

При цьому Шелков у 2021 році був включений до українського санкційного списку.

У жовтні 2022 року санкції розширили - до них була включена Limpieza Limited.

Шелков є заступником голови ради директорів російської "ВСМПО-Авісма", найбільшого російського постачальника титану і одного з найбільших у світі.

Економічна правда. 

Реклама: