Польська EuRoPol Gaz подала арбітраж проти "Газпрому" на 1,4 мільярда доларів

П'ятниця, 19 травня 2023, 17:43 -

Власник польської ділянки Ямальського газопроводу EuRoPol Gaz звернувся до російського "Газпрому" з позовом на загальну суму близько 6 мільярдів злотих (1,4 мільярда доларів).

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр і міністр державних активів Польщі Яцек Сасін в ефірі TVP Info.

Компанія EuRoPol Gaz, яка є відповідальною за транспортування газу, звернулася до арбітражу з позовом проти "Газпрому" про відшкодування приблизно 850 млн злотих дебіторської заборгованості, прострочених платежів за транспортування газу. 

За словами Сасіна, тодішній віцепремʼєр Вальдемар Павляк "подарував гроші росіянам у 2010 році, він не претендував на ці гроші", але за умови, що росіяни постачатимуть газ до 2045 року.

Реклама:

Як пояснив віцепремʼєр, газ, який мав пройти через Польщу, наразі не транспортується, тож Польща має право вимагати повернення.

Як пояснив віце-прем'єр, газ, який мав іти через Польщу, не тече, тому Польща має право вимагати відшкодування.

Також цей позов стосується втраченої вигоди EuRoPol Gaz за транспортування до 2045 року – ця сума перевищує 5 млрд злотих. 

Реклама:

Нагадуємо:

Італійська державна компанія Eni звернулась до арбітражу у зв'язку з рішенням російського "Газпрому" скоротити постачання газу після повномасштабного вторгнення в Україну.

Реклама: