У Prozorro відновили трираундові аукціони: взимку їх скасували через проблеми зі світлом

П'ятниця, 19 травня 2023, 16:03 -

З п’ятниці, 19 травня, відкриті торги в Prozorro за замовчуванням знову проходтитмуть з трираундовим аукціоном.

Про це повідомляє пресслужба Prozorro.

У цей день набрала чинності постанова Кабміну №471, яка повертає трираундові аукціони в публічні закупівлі.

За правилами, кожен учасник має три кроки на пониження своєї ціни, а право останнього кроку отримує той, хто надав найнижчу ціну при подачі пропозиції.

Реклама:

"Ми дуже чекали на повернення аукціонів у Prozorro. І переконані, що в закупівлях, де є конкуренція між багатьма постачальниками, цей механізм спонукатиме бізнес активно змагатися між собою та пропонувати державі найвигідніші ціни", – зазначив директор ДП "Прозорро" Микола Ткаченко.

Крім цього постанова передбачає, що замовник може самостійно прийняти рішення про проведення відкритих торгів без аукціону, якщо надасть обґрунтування цього рішення.  

"Така опціональність аукціону в Prozorro дозволить гнучко реагувати на ситуацію з енергопостачанням або іншими форс-мажорами, викликаними війною. За відсутності трираундового аукціону перемагатиме той учасник, який подав найнижчу ціну на етапі подання пропозиції", – додали в держпідприємстві

Реклама:

Крім того, сьогодні набрала чинності ще низка важливих змін у правилах публічних закупівель на час воєнного стану: 

  • Держаудитслужба отримала право здійснювати моніторинг за прямими договорами;
  • в закупівлях зможуть брати участь компанії, активи яких передані до АРМА;
  • закупівлі за кредитні кошти міжнародних організацій можуть проводитися в системі Prozorro, але з урахуванням додаткових умов та вимог цих організацій. 

30 червня в Prozorro буде реалізована процедура закупівлі за правилами Світового банку.

Нагадуємо:

На початку січня Кабінет міністрів тимчасово, до кінця дії воєнного стану, скасував аукціони у системі Prozorro – рішення зумовлене відсутністю доступу всіх учасників торгів до системи через обстріли енергосистеми.

Реклама: