Перезапуск хімзаводу "Оріана": Фонд держмайна оскаржує борг у 170 мільйонів євро

Понеділок, 15 травня 2023, 17:38 -

Фонд держмайна (ФДМУ) і нове керівництво АТ "Оріана" оскаржують борг непрацюючого хімзаводу у 170 млн євро, який виник унаслідок шахрайських схем, пов’язаних з російськими компаніями.

Про це повідомляє пресслужба ФДМУ.

У Фонді нагадали, що Калуське підприємство перебуває в процедурі банкрутства вже більше 20 років.

"На початку 90-х "Оріана" була лідером української хімічної промисловості, однак стала заручником шахрайських схем, пов’язаних з російськими компаніями.

Реклама:

У 2000-му році на базі "Оріани" створили ЗАТ "Лукор", куди передали активи підприємства. Партнером став "Лукойл-Нафтохім" - компанія, підконтрольна російському олігарху Вагіту Алекперову. Одним із зобов’язань було погашення кредиту "Оріани". Гроші були запозиченні для будування потужностей по виробництву поліетилену ще на початку 90-х у Баварського об'єднаного банку під державні гарантії", - нагадали у ФДМУ.

Проте "Лукойл" не погасив кредит, а згодом передав активи ЗАТ "Лукор" в іншу, нову юрособу - ТОВ "Карпатнафтохім", після чого держава взагалі втратила контроль над підприємством. Міністерство фінансів погасило борг перед німецькою стороною, проте технічним боржником тепер виступає "Оріана", додали у Фонді.

Там зазначили, що у 2015 році проти "Лукойлу" порушили кримінальну справу.

Реклама:

"Зараз справа щодо кредиту перебуває на розгляді у Верховному Суді.  Нове керівництво Оріани разом з ФДМУ готуються до нового раунду судових розглядів", - йдеться у повідомленні.

"Позитивні судові рішення і повернення майна підприємства стануть черговим кейсом ефективного управління державними активами. Це також дозволить відновити діяльність на підприємстві", - заявив директор Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ Олександр Федоришин.

Нагадаємо:

Фонд держмайна та міська рада Калуша разом з новим керівництвом заводу домовились підготувати дорожню карту відновлення роботи хімзаводу "Оріана" після майже 18 років простою.

Економічна правда

Реклама: