У Міненерго назвали умову припинення експорту електроенергії в Європу

Вівторок, 18 квітня 2023, 16:12 -

Експорт електроенергії зупинять у разі дефіциту потужності генерації для внутрішніх споживачів.

Про це на пресконференції заявив міністр енергетики Герман Галущенко, пише "Інтерфакс-Україна".

"Експорту не може бути, якщо не вистачатиме генерації для внутрішніх споживачів", - заявив міністр.

При цьому Галущенко не став прогнозувати, як довго може тривати відновлений з 11 квітня експорт електроенергії, враховуючи заплановані ремонтні кампанії атомної і теплової генерації.

Реклама:

"Я не став би говорити, що це буде місяць або ще якийсь термін. Все буде в залежності від ситуації", - сказав він.

Галущенко водночас назвав експорт ще одним джерелом підтримки тарифів для населення, підтвердивши, що з його відкриттям відновлюється так звана експортна ПСО, згідно з якою експортери спрямовували 80% доходу від цієї операції на покриття різниці між ринковою ціною е/е та її вартістю для побутових споживачів.

При цьому, за його словами, зі зниженням ціни електроенергії на європейському ринку надходження від експорту будуть меншими, ніж минулого року.

Реклама:

Також міністр висловив сподівання на якнайшвидше відкриття додаткової лінії електропередачі з Польщею, що дозволить технічно збільшити потужність для експорту, а також на ухвалення ENTSO-E рішення про збільшення в кілька разів дозволеної потужності експорту, яка наразі становить 400 МВт.

Нагадаємо:

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна поки що збереже заборону на експорт газу та енерговугілля для забезпечення національних інтересів.

Україна очікує, що обсяг експорту електроенергії зараз буде вищим ніж той, що був торік – попри це, лише коштом прибутків від експорту відновити енергосистему не вдасться.

Раніше, у п’ятницю, 7 квітня, міністр енергетики України Герман Галущенко підписав розпорядчий документ, який дозволяє розпочати процес відновлення експорту електроенергії в умовах профіциту генеруючої потужності.

Економічна правда

Реклама: