Італія додатково перевірить угоду “Лукойлу” щодо продажу НПЗ на Сицилії - FT

Понеділок, 10 квітня 2023, 13:03 -

Італійські чиновники переглядають угоду з продажу нафтопереробного заводу ISAB на Сицилії, що належить "Лукойлу", після того, як уряд США в приватному порядку висловив занепокоєння з приводу продажу російського об'єкта маловідомому кіпрському фонду.

Як повідомляє "Європейська правда", про це пише Financial Times.

У січні російський "Лукойл" погодився продати свій сицилійський НПЗ ISAB компанії GOI Energy, яка належить кіпрському інвестиційному фонду Argus, у партнерстві з нафтотрейдером Trafigura. Угода обійшла пропозицію від американської Crossbridge Energy Partners.

Очікувалося, що угода вартістю 1,5 мільярда євро буде завершена до 31 березня. Однак, як зазначили джерела видання, італійські чиновники попросили додатковий час на розгляд важливих деталей.

Реклама:

За словами співрозмовників видання, додатковий час знадобився після неофіційного прохання США до Італії підтвердити відсутність російської участі в GOI Energy.

Нафтопереробний завод ISAB є одним з найбільших промислових об'єктів у Західній Європі. Він може переробляти 320 тисяч барелів нафти на день, що становить приблизно п'яту частину нафтопереробних потужностей Італії. Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році Італія не стала націоналізувати завод, але передала його під тимчасове управління, надавши право вето на будь-яку угоду з його продажу, яка може поставити під загрозу його діяльність або робочі місця.

Trafigura підтвердила, що керівники компанії зустрічалися з італійськими чиновниками, щоб "відповісти на їхні питання", але заявила, що зустріч була "позитивною" і що процес просувається вперед.

Реклама:

У Держдепі США відмовився коментувати будь-які контакти між американськими та італійськими чиновниками щодо угоди. У відомстві додали, що "Лукойл" і його італійські операції не підпадають під санкції США, але наголосили на необхідності ретельної перевірки будь-яких транзакцій, пов'язаних з російськими енергетичними активами.

GOI Energy категорично заперечила будь-яку участь Росії у фінансуванні або операціях компанії, заявивши, що її інвесторами є "виключно грецькі, ізраїльські та кіпрські компанії". Там додали, що голова GOI Energy Христодулос Даміану є консулом України на Кіпрі.

У той же час, за словами співрозмовників видання, поінформованих про хід переговорів, італійські чиновники все ще занепокоєні деякими аспектами угоди.

Один з італійських високопосадовців зі сфери енергетики зазначив, що його турбує те, що "група невідомих інвесторів, які керують новоствореною компанією з Кіпру, може придбати актив, який Рим вважає стратегічним".

Представник італійського уряду відмовився від коментарів.

Нагадаємо, 6 квітня у Болгарії оштрафували "Лукойл" на 100 мільйонів євро за зловживання домінуючим становищем шляхом обмеження доступу до складів і транспортної інфраструктури.

Європейська правда

Реклама: