ЄЦБ тисне на австрійський Raiffeisen Bank щодо виходу з Росії – ЗМІ

П'ятниця, 24 березня 2023, 10:38 -
 
getty images

Європейський центральний банк тисне на австрійський Raiffeisen Bank International щодо виходу банку з РФ.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на п'ять осіб, обізнаних з питанням.

Тиск з боку ЄЦБ з'явився після того, як Джеймс О'Брайен, високопосадовець з питань санкцій Державного департаменту США, під час візиту до Відня у лютому висловив занепокоєння щодо бізнесу банка в Росії.

Хоча ЄЦБ не вимагає від Raiffeisen негайного виходу з країни, він хоче отримати план дій для згортання бізнесу. Такий план може включати продаж або закриття російського банку. Raiffeisen, однак, поки що не планує представляти такий план, повідомили співрозмовники. 

Реклама:

Представник Raiffeisen заявив, що банк розглядає можливі дії щодо свого бізнесу в Росії, "включаючи ретельно керований вихід", і уточнив, що вже скоротив обсяги кредитування в країні.

Зазначається, що чиновники ЄЦБ не бажають тиснути на Raiffeisen з метою негайного продажу, побоюючись фінансового удару, який це може спричинити на тлі потрясінь у банківській сфері Європи та США.

Австрійський банк зараз є найважливішим західним банком в РФ, адже слугує рятувальним колом для платежів і забезпечує близько чверті європереказів в країну. Інші іноземні банки, такі як італійський UniCredit, також досі присутні в Росії.

Реклама:

У січні американський санкційний орган розпочав розслідування щодо Raiffeisen у зв'язку з його бізнесом в РФ, а саме – щодо потенційних порушень західних санкцій. Представник банку заявив, що фінустанова перебуває на "ранніх стадіях" збору інформації для відповіді на запит США.

Деякі австрійські урядовці розглядають такі кроки з боку США та ЄС як невиправдане іноземне втручання. 

Нагадуємо:

Санкційний орган США розпочав перевірку щодо Raiffeisen Bank International через його представництво у РФ, яке відіграє важливу роль в економіці держави-терориста.

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло австрійську групу Raiffeisen Bank International до переліку міжнародних спонсорів війни.

Реклама: