Нафтогазовий гігант BP отримав рекордний прибуток торік завдяки стрибку цін

Вівторок, 7 лютого 2023, 11:42 -

Британська нафтогазова компанія BP у вівторок прозвітувала про рекордний прибуток у 28 мільярдів доларів за 2022 рік, що на 116% перевищує показник 2021 року.

Про це пише Reuters.

"Рекордний прибуток слідує за аналогічними звітами конкурентів - Shell, Exxon Mobil і Chevron минулого тижня після того, як ціни на енергоносії ріхко зросли після вторгнення Росії в Україну.

Надприбутки спричинили нові заклики до подальшого оподаткування сектору, оскільки домогосподарства намагаються сплачувати рахунки за енергоносії", - пише агентство.

Реклама:

В оновленій стратегії BP заявила, що збільшить щорічні витрати на 1 мільярд доларів як на відновлювані джерела енергії, так і на нафту та газ, зосередившись на розробці низьковуглецевого біопалива та водню.

Але компанія скоротила плани щодо скорочення видобутку нафти, заявивши, що має намір видобувати 2 мільйони барелів нафтового еквіваленту на день до 2030 року, що на 25% менше, ніж у 2019 році, порівняно з попередніми планами щодо скорочення видобутку на 40%.

При цьому збільшення виручки вистачило, щоб перекрити списання $25,5 млрд минулого року через рішення про вихід зі спільного підприємства з "Роснефтью" і всіх проєктів у Росії одразу після початку повномасштабної війни в Україні.

Реклама:

На тлі такого успішного року BP оголосила про підвищення розміру дивідендів на 10%, до $6 на акцію, а також про зворотний викуп акцій у найближчі три місяці на суму $2,75 млрд.

Економічна правда

Реклама: