Кабмін дозволив "Нафтогазу" залучити грант ЄБРР на 190 мільйонів євро на закупівлю додаткового газу

Вівторок, 24 січня 2023, 15:40 -

Україна минулого тижня пройшла "екватор" зими - стан енергосистеми залишається складним, але контрольованим.

Про це під час засідання уряду 24 січня заявив прем'єр Денис Шмигаль.

"Від початку першої масованої ракетної атаки на нашу енергосистему ми розуміли, що це буде найскладніша зима в нашій історії. Наразі всі спроби Росії занурити Україну в темряву провалилися. Ми достойно пройшли першу половину зими. Але розслаблятися дуже і дуже рано. Робота триває", - заявив прем'єр.

За його словами, через останній масштабний ворожий обстріл Україна втратила ще частину генерації електроенергії.

Реклама:

Ситуація ускладнюється тим, що значна частина генеруючих потужностей перебувають на тимчасово окупованих територіях.

"Серед них Запорізька АЕС, яку російські терористи перетворили на потенційну загрозу для всього світу. Тож мусимо дотримуватися лімітів енергоспоживання та вдаватися до аварійних відключень у разі їх перевищення", - пояснив очільник уряду.

Шмигаль також запевнив, що в України достатньо ресурсів для продовження і завершення опалювального сезону в нормальному режимі. У газосховищах зберігається близько 11 млрд кубів газу, а на складах - майже 1,2 млн тонн вугілля, повідомив він.

Реклама:

Також напередодні уряд ухвалив розпорядження, яким дозволив НАК "Нафтогаз України" залучити грант від ЄБРР на суму майже 189 млн євро - на ці кошти компанія зможе імпортувати додаткові об’єми газу.

Нагадаємо:

НАК "Нафтогаз України" з поточного року починає завчасно готуватися до наступного осінньо-зимового періоду.

"Нафтогаз" під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі домовився про фінансування та резервування додаткових обсягів природного газу на поточний опалювальний сезон.

Економічна правда

Реклама: