Майже мільярд доларів на ЗСУ зібрали найбільші фонди з початку великої війни

Понеділок, 23 січня 2023, 11:15 -

З моменту початку великої війни на рахунки Нацбанку та трьох найбільших фондів країни надійшли донати загальною сумою понад 33,96 мільярда гривень.

Про це повідомляє Опендатабот.

На рахунки НБУ та фондів United24, Повернись живим та фонд Притули донатили як українці, так й іноземці. 

Найбільшу суму внесків – 15,8 млрд – було зібрано на рахунки НБУ за три місяці: з 24 лютого по 5 травня. 

Реклама:

47% від донатів найбільших українських фондів зібрав United 24. Як зазначають аналітики, цей фонд від 5 травня "підхопив" естафету рахунку НБУ. 

За 8 місяців роботи, з травня по грудень, United 24 зібрав 8,6 млрд грн:

  • 81% або ж 7 млрд гривень – фонд спрямував на ЗСУ;
  • 13% або понад 1,1 млрд гривен було направлено на медичну допомогу;
  • 6% або ж 0,5 млрд грн — на відбудову країни.

"Пік донатів на ЗСУ припав на липень — тоді фонду пожертвували  2,2 млрд грн. Початок масованих обстрілів цивільної критичної інфраструктури та, відповідно, блекаути, у жовтні-грудні 2022 року також збільшили підтримку збройних сил. Кількість пожертв на підтримку ЗСУ у жовтні зросла на 1,4 рази за місяць й відтоді лише збільшувалась", – зазначають аналітики.

Реклама:

Фонд Повернись живим з 24 лютого зібрав 5,6 млрд грн. Найбільше – 1,6 млрд гривень – задонатили у березні. В наступні місяці, в середньому, фонд збирав близько 350 мільйонів гривень на місяць. 

Масовані обстріли інфраструктури посилили підтримку й цього фонду. У листопаді загальна сума пожертв зросла за місяць у 1,3 рази й відтоді збільшується.

Фонд Притули за час від початку повномасштабного вторгнення РФ зібрав майже 4 млрд грн.  У жовтні кількість пожертв зросла більш ніж утричі за місяць та сягла 658 мільйонів гривень. У листопаді ця сума дещо зменшилась — до 593 мільйонів гривень — але все ще залишається більшою за середні показники до блекаутів.

 
Опендатабот

Реклама: