"Зернова ініціатива": бізнес закликав ООН і Туреччину сприяти збільшенню кількості перевірок суден

П'ятниця, 20 січня 2023, 17:20 -

ЄБА звернулась до генсека ООН Антоніу Гутерреша і посла Туреччини в Україні  із закликом зробити все можливе для сприяння збільшенню кількості перевірок суден з українською агропродукцією, а також сприяти подальшому продовженню зернової ініціативи.

Про це йдеться у заяві Європейської Бізнес Асоціації.

В асоціації зазначили, що протягом 2022 року, незважаючи на воєнну ситуацію в країні, Україна була одним із провідних постачальників продуктів харчування на світовий ринок.

За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, у 2022 році Україні вдалося експортувати понад 50 млн тонн зерна, олійних культур та продуктів їх переробки.

Реклама:

На сьогодні "зерновим коридором" до країн Азії, Африки та Європи вже відправлено понад 650 суден з українською сільськогосподарською продукцією на борту.

"Такі експортні результати стали можливими завдяки злагодженим зусиллям аграріїв, трейдерів, міжнародних партнерів та роботі "зернового коридору". І тут варто окремо відмітити важливість підтримки з боку ООН і Турецької Республіки.

Бізнес довіряє та, безумовно, підтримує зернову ініціативу і готовий збільшувати обсяги перевалки, однак, на жаль, все ж існують вузькі логістичні місця, які блокують український експорт агропродукції. Зокрема, за інформацією членів Комітету олійних та зернових культур ЕВА, у січні 2023 року кількість перевірок суден, які прибувають на завантаження українською сільськогосподарською продукцією, різко скоротилася до 2-3 на день. Це означає, що простой суден збільшиться, а судновласники та експортери зерна понесуть серйозні витрати за затримки суден", - йдеться у позиції ЄБА.

Реклама:

"На думку зернової бізнес-спільноти Європейської Бізнес Асоціації, для уникнення великого скупчення суден, а також для ефективного подолання продовольчої кризи, особливо в тих країнах, де люди страждають від голоду, вкрай важливо не допустити затримок з перевірками таких суден. За підрахунками експертів, для нормальної роботи на добу необхідно проводити не менше 25 перевірок суден", - додали в асоціації.

Бізнес також заявив, що в Україні залишаються заблокованими мільйони тонн сільськогосподарської продукції, тому країни, які залежать від української сільськогосподарської продукції, не мають можливості отримувати зерно в необхідній кількості саме через війну, яку розв’язала РФ на території України. Відповідно, цілком вірогідно, що ця ситуація може призвести до зростання цін та інфляції продовольчих товарів у всьому світі.

Нагадаємо:

Із жовтня Росія цілеспрямовано саботує інспекцію суден в Босфорі у рамках "зернової ініціативи", що призводить до стабільно великої черги з понад 100 суден.

Економічна правда

Реклама: