В ЄС остаточно схвалили граничну ціну на російську нафту

П'ятниця, 2 грудня 2022, 19:09 -

В ЄС погодили встановлення верхньої межі ціни на російську нафту на рівні 60 доларів за барель, прокладаючи шлях до більш широкої угоди з "Групою семи".

Про це пише Bloomberg з посиланням на польського дипломата.

"Ця ціна є вищою, ніж та, за якою Росія вже продає більшу частину своєї нафти. Це тому, що однією з головних цілей цього заходу є спроба зберегти потік російської нафти на світові ринки. Але вона є менш щедрою, ніж попередня пропозиція, зроблена під тиском Польщі та країн Балтії", - нагадує агентство.

Так, після довгих переговорів цим країнам вдалося домогтися додаткових умов, спрямованих на покарання Москви, включаючи механізм, який дозволить переглядати ціну кожні два місяці, Існує також план, щоб переконатися, що будь-яке обнулення верхньої межі залишить її щонайменше на 5% нижче середніх ринкових ставок.

Реклама:

Тепер увага прикута до того, як відреагує Кремль.

 Міністр закордонних справ РФ Лавров зазначив у четвер, що рівень верхньої межі ціни не має значення.

Ризик для нафтових ринків полягає в тому, що якщо верхня межа буде встановлена занадто низько, Москва може реалізувати погрозу закрити видобуток, що призведе до зростання світових цін на нафту.

Реклама:

"Оскільки Росія вже продає свою нафту зі знижкою, верхня межа вище, ніж ціна флагманського сорту країни - відомого як Urals - яка впала до 45,31 долара за барель на цьому тижні в порту Приморськ на Балтійському морі.

У середу вона виросла до $48,04", - пише Bloomberg.

Росія заявила, що не буде продавати нікому, хто підпишеться під верхньою межею ціни. 

Ціновий ліміт включає механізм, який дозволить проводити регулярну оцінку та потенційний перегляд ціни кожні два місяці, починаючи з середини січня 2023 року, а також положення про те, що майбутні перегляди порогового рівня будуть щонайменше на 5% нижчими за середні ринкові ціни.

Він також вводить 45-денний пільговий період для суден в морі, які завантажили свій вантаж до понеділка, даючи їм час до 19 січня, щоб вивантажити нафту, а також 90-денний перехідний період для будь-якої майбутньої зміни рівня ціни.

Читайте також: Ціни на російську нафту обмежують, але не можуть визначити рівень. Що відбувається?

Економічна правда

Реклама: