Третина врожаю кукурудзи в Україні все ще на полях через дощі й відключення електроенергії – Bloomberg

Середа, 14 грудня 2022, 15:28 -

Третина врожаю кукурудзи в Україні все ще залишається на полях з настанням зими, що створює додаткове навантаження на життєво важливий сільськогосподарський сектор.

Про це пише Bloomberg.

Зазначається, що виробники зіткнулися з нишкою перешкод: рекордні осінні опади розмили поля, а через війну знизились ціни, за які аграрії можуть продати свою продукцію.

При цьому удари РФ по об'єктах інфраструктури України обмежили постачання електроенергії, необхідної для сушіння вологого зерна.

Реклама:

"Незважаючи на те, що експорт був обмежений російським вторгненням, Україна залишається четвертим найбільшим у світі постачальником кукурудзи і має значний вплив на світову пропозицію.

Зерно ще можна зібрати до весни, хоча перспективи його якості та кількості зменшуються", - йдеться у статті.

"У мене зараз близько 90% всієї кукурудзи на полі, і вже лежить сніг", - сказав генеральний директор Agricom Group Петро Мельник.

Реклама:

"Весь вересень і дві третини жовтня я не міг збирати врожай через погоду", - розповів він.

Міністерство сільського господарства США знизило прогноз врожаю кукурудзи в Україні до 27 мільйонів тонн, що на 4,5 мільйона тонн менше, посилаючись на безперервні осінні дощі в трьох ключових областях - це буде п'ятирічний мінімум.

ООН дає ще більш низький прогноз - 24 млн тонн.

Збирання врожаю просувається з "рекордно повільною" швидкістю, зазначають в "УкрАгроКонсалт".

Станом на вівторок 34% врожаю залишається незібраним, свідчать урядові дані.

Фермери залишали кукурудзу на зиму в минулі сезони. Проте основна частина зазвичай збирається до грудня, повідомляє "УкрАгроКонсалт". Більше снігу і злив протягом наступних двох тижнів можуть затримати польові роботи до 2023 року.

"Дощова погода призвела до необхідності просушити зерно, перш ніж його можна буде належним чином зберігати", - заявила економістка Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Моніка Тотова.

"Цей процес ускладнився - і став більш дорогим - оскільки російські атаки на українську інфраструктуру спричинили загальнонаціональні відключення електроенергії, що ускладнило стабільну роботу сільськогосподарських об'єктів", - додає вона.

Більшість кукурудзи має вологість близько 25%, у порівнянні з 18-20% норми, сказала Тетяна Алавердова, комерційний директор сільськогосподарської компанії HarvEast.

Вона сподівається, що збирання врожаю завершиться у лютому, що стане найпізнішим терміном за всю історію компанії. За її словами, затримки можуть призвести до зниження врожайності та ризику виникнення проблем з якістю.

Українська зернова асоціація закликала уряд пріоритетно забезпечити електроенергією елеватори, щоб запобігти псуванню зерна та допомогти фермерам з фінансами. 

"Уповільнення темпів зростання підриває ключове джерело доходу для сільськогосподарської галузі України, яка вже зазнала збитків від війни на суму понад 4 мільярди доларів США. Кукурудза є найбільшою культурою, яку вирощує і відвантажує країна, за обсягом", - підкреслює Bloomberg.

Наразі Міністерство сільського господарства України очікує, що фермери завершать збирання врожаю протягом декількох місяців, заявив заступник міністра Тарас Висоцький наприкінці листопада.

"Збирання кукурудзи не є чимось незвичайним, оскільки воно триває до січня", - повідомила Тотова, маючи на увазі кукурудзу.

"Але перешкоди, особливо пов'язані з енергією, швидше за все, переважатимуть", - прогнозує вона.

Економічна правда

Реклама: