Німеччина заблокувала продаж китайцям двох заводів із виробництва чипів

Середа, 9 листопада 2022, 19:05 -

Німеччина заблокувала продаж двох стратегічно важливих компаній китайським інвесторам, оскільки уряд у Берліні посилює свою позицію щодо спроб захоплення критично важливих активів та технологій "Зроблено в Німеччині".

Про це пише Bloomberg.

Так, уряд Німеччини заблокував продаж заводу з виробництва напівпровідникових пластин компанії Elmos Semiconductor SE шведській дочірній компанії китайської Sai MicroElectronics Inc, а також запропоноване поглинання компанії ERS Electronic GmbH.

"Минули ті часи, коли можна було просто сидіти, склавши руки, і вважати, що уряд Німеччини не повинен втручатися в такі угоди", - заявив журналістам у Берліні міністр економіки Роберт Хабек, підтверджуючи рішення щодо Elmos.

Реклама:

"Ці рішення зараз вбудовані в контекст, який є дуже політичним", - визнав мінітр.

Правляча коаліція канцлера Олафа Шольца погодилася накласти вето на обидві угоди в ході засідання кабінету міністрів в середу за рекомендацією міністра економіки, повідомило Bloomberg джерело на умовах анонімності.

Сам Хабек відмовився назвати другого виробника чіпів, пославшись на "комерційну таємницю" компанії.

Реклама:

Однак джерело, знайоме з рішенням, підтвердило, що це ERS Electronic GmbH, невелика фірма з Баварії, яка виробляє системи охолодження для мікропроцесорної індустрії. Не відразу було зрозуміло, яка саме китайська компанія стала б покупцем.

Хабек стверджував, що до виробників мікросхем слід ставитися з "особливою чутливістю" і перешкоди для китайських інвестицій у цей сектор повинні бути вищими. Він оголосив, що зовнішньоторговельне законодавство Німеччини буде і надалі посилюватися.

Раніше в середу офіційний представник МЗС Китаю Чжао Ліцзянь заявив, що не знав, що Німеччина заблокує продаж Elmos, коли його запитали про це на брифінгу в Пекіні. Китай сподівається, що Німеччина "утримається від використання національної безпеки як приводу для протекціонізму", сказав він.

Економічна правда

Реклама: