УМВБ не змогла повернути собі ліцензію на торгівлю

Четвер, 24 листопада 2022, 19:53 -

Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку, чим залишив в силі рішення щодо зупинення дії ліцензії "Української міжбанківської валютної біржі".

Суд ухвалив відповідне рішення 16 листопада.

У квітні "Нафтогаз" вирішив відновити біржову торгівлю – почав купувати газ на "Українській міжбанківській валютній біржі" Олександра Гінзбурга.

Однак після скандалу з продажем скрапленого газу фірмам з орбіти групи "Приват" Ігоря Коломойського за вдвічі дешевшою від ринку вартістю, ДБР розпочало розслідування, а регулятор зупинив ліцензію ПрАТ "УМВБ".

Реклама:

Збитки держави від однієї цієї оборудки оцінюються правоохоронними органами у понад 300 млн гривень.

Після припинення ліцензії "УМВБ", про причини чого можна почитати за посиланням, ГК "Нафтогаз Трейдинг" також тимчасово припинив закуповувати газ на внутрішньому ринку.

Однак згодом УМВБ створила новий майданчик – ТОВ "СааС платформа ЮАйСіі" – на який і були переведені торги.

"СааС платформа ЮАйСіі" було створено 2 червня 2022 року, тобто за 19 днів до початку торгів. Нова платформа також немає ліцензії на біржову торгівлю.

Статутний капітал компанії становить лише 1000 грн, 40 з яких вніс керівник Владислав Кравець, а ще 960 грн – ПрАТ "УМВБ", кінцевим бенефіціаром якої є Олександр Гінзбург, так само, як і групи "УМВБ".

Економічна правда

Реклама: